Čtvrtek 22. října 2020svátek má Sabina 7 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Francouzi jsou ochotni kupovat staré bagety. Může za to krize

Francouzská bageta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Francouzská bageta | foto: Shutterstock

PAŘÍŽ Křupavé bagety jsou nedílnou součástí francouzské kuchyně. Zajít si každé ráno do pekárny a posnídat čerstvé pečivo ale někteří Francouzi začali považovat za přehnaný luxus. Není proto divu, že si oblibu získala první pekárna, která nabízí bagety a cukrovinky z předešlého dne. Je to levnější.

Tvrdá nebo gumová bageta v obchodě je ve Francii považována málem za národní tragédii. V zemi gurmánů si jen málokterý obchodník či majitel restaurace dovolí nabízet staré nebo nekvalitní jídlo. A to se týká hlavně pečiva, jímž Francouzi doprovázejí téměř každé jídlo.

Jenže Francie se stejně jako řada dalších zemích Evropské unie potýká s hospodářskou krizí, veřejný dluh dosahuje obřích rozměrů a okolo deseti procent obyvatel je v pětašedesátimilionové zemi bez práce.

Není proto divu, že mnozí začali spořit a podle reportáže francouzského deníku se šetření dotklo i žaludků francouzských strávníků. V jihofrancouzském městě Nîmes v oblasti Provence tento týden otevřeli pekárnu, která prodává jen staré pečivo (takzvané a ještě nedávno opovrhované Pain de la Veille, doslova včerejší chléb).

Starou bagetu si rozpečte v troubě, radí prodejce

Obchod patří společnosti, která vlastní i většinu běžných pekáren ve městě. Pekárna s den starým chlebem je způsob, jak se zbavit přebytečného pečiva. Ve Francii se stále denně prodá okolo 25 milionů čerstvých baget, přesto pekaři pociťují jistý úbytek v prodeji.

Pekárna se starým pečivem nabízí kromě baget i některé sladké zákusky. Klientům radí, aby si včerejší pečivo rozpekli v troubě. Podle deníku si sami prodavači v pekárně dělají z den starého pečiva legraci, do obchodu nicméně každý den zavítá celá řada občanů Nîmes. Město totiž hlasí jednu z nejvyšších nezaměstnaností v zemi.

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

Proč jejich opatření fungují? Němci neztrácejí čas malichernými diskusemi

Německý virolog Christian Drosten | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Německo má novou mediální hvězdu. A není to fotbalista ani modelka. Je to Christian Drosten. Virolog, který drží...