Středa 2. prosince 2020svátek má Blanka -5 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Francouzská firma vyrábí těstoviny z hmyzu. Dokážou prý nahradit maso

Cvrček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cvrček | foto: Tomáš HájekLidové noviny

NANCY Firma v Thiéfosse v Lotrinsku na východě Francie, kterou v roce 2012 založila profesorka francouzštiny, vyrábí těstoviny z hmyzu. Zákazníkům nabízí čtyři druhy těstovin, všechny na bázi mouky a hmyzu - cvrčků a sarančat. Zakladatelka tvrdí, že její výrobky mohou nahradit maso lidem, kteří ho jinak nejedí.

„Odpuzuje nás to, jak se tyto ingredience nazývají. Ve skutečnosti je to ale velmi chutné, zvláště se zvěřinou,“ říká Alain Limon, když se chystá na novou várku těstovin se cvrčky nebo sarančaty. Nebo pro ty nejmlsnější s obojím zároveň. Dvaapadesátiletý Limon je jediným zaměstnancem firmy na výrobu těstovin v Thiéfosse v Lotrinsku, v srdci masívu Vogéz na východě Francie.

Tento malý podnik, který v roce 2012 založila profesorka francouzštiny, hodlá najímat nové pracovníky. Jeho poslední kreace, těstoviny z hmyzu, totiž měla velký úspěch.

„Hmyz, to jsou proteiny budoucnosti, jsou vysoce kvalitní, organismus je dobře zpracovává a neobsahují lepek,“ vysvětluje zakladatelka firmy Stéphanie Richardová. Malá továrna vyrábí čtyři druhy těstovin, všechny na bázi mouky z hmyzu: ze cvrčků, sarančat, směsi cvrčků a sarančat a ze cvrčků a hřibů. „Díky hřibům mají těstoviny oříškovou příchuť a chuťově se podobají těstovinám z celozrnné mouky,“ upřesňuje.

Richardová vyvíjela hyperproteinové těstoviny pro sportovce, když ji kontaktoval jeden lyonský producent hmyzu a představil jí svůj nápad. Richardová se nechala přesvědčit a před Vánocemi zahájila výrobu těstovin z hmyzu. Asi 500 balení těstovin se rozprodalo během několika týdnů. „Produkt měl obrovský úspěch, lidé byli zvědaví,“ citovala Richardovou agentura AFP.

Alain Limon mísí bio špaldovou mouku s moukou z hmyzu (sedm procent) a vejci. Z přístroje, který k tomu používá, vycházejí nahnědlé těstoviny, radiatori, fusilli, kohoutí hřebeny, špagety nebo penne. Ty se pak musejí 12 hodin za nízké teploty sušit. Za den Limon vyrobí 180 až 200 kilogramů těstovin všech chutí.

Zpočátku, v roce 2012, vyráběla Richardová běžné těstoviny z čerstvých vajec. Pak výrobu rozšířila díky lokálním potravinám, jako je medvědí česnek, kopřivy nebo šafrán. „Všechno pochází stoprocentně z Lotrinska,“ zdůrazňuje. Dováží se jen semolina, krupice z tvrdozrnné pšenice, kterou nelze v místním klimatu pěstovat.

O čtyři roky později je na tom firma tak dobře, že může brzy najmout dalšího zaměstnance. Richardová je hrdá na to, že se týdně vyrobí až 400 kilogramů těstovin. S tím se však nehodlá spokojit: podnikatelka pracuje na novém receptu na bázi severofrancouzského sýra maroilles a chce začít vyrábět i plněné těstoviny.

Čtvrtkilogramový sáček těstovin z hmyzu je ale pořád mnohem dražší než běžné těstoviny: stojí šest eur (162 korun). Podle Richardové mohou tyto těstoviny nahradit maso těm lidem, kteří je nejedí, nebo mohou poskytnout labužnický zážitek těm, kdo dávají přednost cvrčkům.

Ekonomika výrazně klesne, musíme omezit podporu byznysu, říká Rusnok

Jiří Rusnok (19. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Snaží se zachovat chladnou hlavu a Čechům slibuje, že inflace, která je nejvyšší v Evropě, výrazně klesne. Guvernér...

Dnes vidím jen urážky a hněv. S tím se těžko žije, říká Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nenechá se zastavit ani pandemií. Když nemohla na jaře hrát, začala Jiřina Bohdalová (89) mezi vařením a starostí o...

Vyplatí se kupovat autodíly na AliExpressu? Otestovali jsme jejich kvalitu

Stránky AliExpress jsou dostupné v mnoha jazycích. Objednávku můžete poslat i... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Prostřednictvím internetové stránky AliExpress jsme dovezli vybrané náhradní díly a automobilové doplňky. A pak jsme je...