Čtvrtek 12. prosince 2019svátek má Simona -4 °C sněžení Předplatné LN
15. prosince 2015 6:36 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Francouzský vánoční stůl: dobré víno a nadívaná krůta

Krůta s kaštanovou nádivkou (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krůta s kaštanovou nádivkou (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Ústřice, bylinky a šneci. Nejen to je francouzská kuchyně. Jak Francouzi prožívají vánoční svátky? A která jídla s oblibou jí na Štědrý večer? „Vánoční tabule se rozhodně neobejde bez šneků, zvěřiny, krůty a kachních jater s brusinkami,“ říká šéfkuchař francouzské restaurace Chez Marcel Roman Dolejš.

„Vánoce ve Francii jsou stejné jako všude jinde, ale lidé zde více dbají na tradice. Mají jídla, bez kterých se prostě neobejdou. Většinou s ohledem na region. Potrpí si ale i na koktejly, aperitivy, jednohubky, lívanečky s kaviárem a samozřejmě nesmí chybět zvěřina, krůta či šneci. V Alsasku je to husa, v Burgunsku krůta. Po celé Francii ale platí nádivka, ve které nesmí chybět kaštan, badyán, pomerančová kůra a měkké bylinky,“ říká Dolejš.

Zvěřina (ilustrační foto)

A dodává: „Rodiny a blízcí známí se rok co rok schází vždy v jiném domě a snaží se dohnat, co si neřekli celý rok. A hlavně se snaží mít lepší „předkrmy“. Většina lidí pije známý Kir Royal. Připravují se koktejly, ve kterých by měla být cítit chuť oříšeku či nějaký citrus. Někdo dává přednost sladkým vínům, protože ty dokonale ladí s již zmíněným foie gras. Čím blíže k Británii, tím více lidé holdují ústřicím a šnekům, které se zapékají v bylinkovém másle v troubě. Vůně se line celým bytem. Ústřice se ve Francii připravují pro nás nezvykle - teplé s kaviárem a sabayonem ze šampaňského.“

Podle Dolejše Francouzi o Vánocích ale holdují také kachnám, rybám, humrům, které podávají s brusinkami a omáčkou relish. Na Nový rok si dávají obdobný pokrm, který se ale nazývá Revillion.

Krůtí galantina s kaštanovou nádivkou

Krůta by měla být alespoň šestikilová, aby vystačila pro celou rodinu. Krůtu od zad vykostíme, se stehýnky začneme od hlavní kosti (pohodlnější je to kleštěmi). Maso ze stehen nakrájíme na menší kusy a dáme do mixéru. Přidáme 2 vejce, 1- 2 kusy česneku, sůl, pepř, perníkové koření a lžíci ořechového oleje. Rozmixujte na hrubší kaši, před konce ještě vhodíme hrst ořechů.

Vykostěnou krůtu vezmeme, prsa podélně nařízneme, aby se maso dalo pořádně roztáhnout. Roztáhneme potravinářskou fólii a na ni položíme krůtu. Po celé krůtě rozetřeme hrubší kaši, kterou jsme namixovali a krůtu zabalíme. Opatrně přendáme na pečící papír, zarolujeme a utáhneme. poté ji ještě zabalíme do alobalu a dáme péct na 3 hodiny na 150 - 160 stupňů. A pak ještě necelou hodinku na 200 stupňů.

První stupeň přípravy je kvůli tomu, aby maso bylo pěkně křehké a šťavnaté a aby se nám obal moc nenafoukl a tím pádem neroztrhal celou galantinu. A po upečení necháme alespoň 20 minut odpočinout. Vše si do sebe pěkně sedne a bude se dobře krájet. Jinak hlavně ostrý nůž a opatrně krájet.

Nádivka

Nádivka k drůbeži prostě patří a základní recept se příliš nemění. Oživit ji můžeme ořechy (pistácie, lískové ořechy, vlašské ořechy), kandovaným ovocem, a nebo pomerančovou kúrou, kterou si předtím naložíme v medu.

  • 0,5 l mléka
  • sůl
  • 10 ks rohlíků
  • 250 g másla
  • petrželová nať
  • kandované ovoce
  • pomerančová kůra
  • 100 g ořechů
  • 5 ks vejce
  • muškátový oříšek čerstvý

Vše opatrně smícháte bez bílků (z těch vyšlehejte sníh). Rohlíky nakrájejte na větší kusy a pomalu vmíchejte sníh z bílků. Přidejte sůl a pepř a pak dejte nádivku do trouby na 170 stupňů (20 minut). Pečeme přikryté a na pár posledních minut sundáme poklop, aby vznikla kůrčička.

apeAlena Pecháčková
Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Ranč Zorro pedofilního milionáře Jeffreyho Epsteina v poušti v Novém Mexiku,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Sexting | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Členové saudských speciálních sil během zásahu ve Velké mešitě v Mekce. (1979) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!