Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Krajtu, zebru, či mrazivou kávu? Fresh Festival nabízí nevšední pokrmy

Jídlo

  14:00
PARDUBICE - Návštěvníci třetího ročníku Fresh Festivalu v Pardubicích mohou letos ochutnat pokrmy z krokodýla, zebry, krajty a žáby. Kuchaři zároveň připraví speciality z hmyzu a představí jim molekulární gastronomii. Dvoudenní festival se uskuteční třetí červnový víkend na dostihovém závodišti. Novinářům to řekl pořadatel Martin Nauš.
Krajta (Ilustrační foto)

Krajta (Ilustrační foto) foto: Shutterstock

„Příští rok by se festival mohl konat v opravených Tyršových sadech. Chceme být víc v centru, být blíž lidem. Předběžný souhlas města máme,“ řekl Nauš. Jídlo má být i zábava, míní kuchař Petr Koukolíček, který se věnuje molekulární gastronomii. Capuccinno krém nakládá do tekutého dusíku. Strávníci tak ochutnají mrazivou chuť kávy, která má minus 50 stupňů Celsia, a přitom vydechují mlžné páry plynného dusíku.

Lilek je sexy. Zkuste zapečený s ořechy a medvědím česnekem

Koukolíček je také propagátorem extrémního cateringu, tedy exotických pokrmů, které nelze běžně v restauracích ochutnat. Na festivalu připraví kromě známějších žabích stehýnek také maso z krokodýla naloženého v curry pastě nebo krajtu ochucenou směsí sojové omáčky, rýžového octa a vína a cukru.

Zebra voní po květinách

„Hadí maso je tuhé, proto se připravuje při teplotě 53 stupňů 48 hodin ve vakuu. Krokodýl je napůl ryba, napůl kuře, strukturou je to krůtí maso. Ještě připravíme kýtu ze zebry ve stylu rostbífu na čerstvém salátu s jedlými kytkami. Strukturou je to srnčí maso, je zcela bez tuku, voní po květinkách,“ řekl Koukolíček.

Zebry (ilustrační foto)

Tradičně se na festivalu představí v soutěžní části kolem 20 východočeských restaurací. Budou prezentovat svá menu. Loni návštěvníci festivalu snědli zhruba 50.000 porcí. Za dva dny přišlo na závodiště 26 000 lidí. „Vybíráme přední restaurace, o nichž víme, že mají kuchaře, kteří žijí svojí profesí. Budou se prezentovat třemi jídly, degustační menu jsou třetinové porce té běžné. Hlavní chod bude v cenovém limitu 45 až 75 korun,“ řekl Nauš.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...