Pátek 10. dubna 2020svátek má Darja 17 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Krajtu, zebru, či mrazivou kávu? Fresh Festival nabízí nevšední pokrmy

Krajta (Ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krajta (Ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PARDUBICE Návštěvníci třetího ročníku Fresh Festivalu v Pardubicích mohou letos ochutnat pokrmy z krokodýla, zebry, krajty a žáby. Kuchaři zároveň připraví speciality z hmyzu a představí jim molekulární gastronomii. Dvoudenní festival se uskuteční třetí červnový víkend na dostihovém závodišti. Novinářům to řekl pořadatel Martin Nauš.

„Příští rok by se festival mohl konat v opravených Tyršových sadech. Chceme být víc v centru, být blíž lidem. Předběžný souhlas města máme,“ řekl Nauš. Jídlo má být i zábava, míní kuchař Petr Koukolíček, který se věnuje molekulární gastronomii. Capuccinno krém nakládá do tekutého dusíku. Strávníci tak ochutnají mrazivou chuť kávy, která má minus 50 stupňů Celsia, a přitom vydechují mlžné páry plynného dusíku.

Koukolíček je také propagátorem extrémního cateringu, tedy exotických pokrmů, které nelze běžně v restauracích ochutnat. Na festivalu připraví kromě známějších žabích stehýnek také maso z krokodýla naloženého v curry pastě nebo krajtu ochucenou směsí sojové omáčky, rýžového octa a vína a cukru.

Zebra voní po květinách

„Hadí maso je tuhé, proto se připravuje při teplotě 53 stupňů 48 hodin ve vakuu. Krokodýl je napůl ryba, napůl kuře, strukturou je to krůtí maso. Ještě připravíme kýtu ze zebry ve stylu rostbífu na čerstvém salátu s jedlými kytkami. Strukturou je to srnčí maso, je zcela bez tuku, voní po květinkách,“ řekl Koukolíček.

Zebry (ilustrační foto)

Tradičně se na festivalu představí v soutěžní části kolem 20 východočeských restaurací. Budou prezentovat svá menu. Loni návštěvníci festivalu snědli zhruba 50.000 porcí. Za dva dny přišlo na závodiště 26 000 lidí. „Vybíráme přední restaurace, o nichž víme, že mají kuchaře, kteří žijí svojí profesí. Budou se prezentovat třemi jídly, degustační menu jsou třetinové porce té běžné. Hlavní chod bude v cenovém limitu 45 až 75 korun,“ řekl Nauš.

,
Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

OVĚŘENO: Jak nám chutnaly toustís od Penamu?
OVĚŘENO: Jak nám chutnaly toustís od Penamu?

Dvacet testerek z řad čtenářek eMimina mělo možnost ochutnat jedinečné toustís od Penamu. Jak jim chutnaly, co si z nich připravily a jak je celkově zhodnotily?