První zabíjačku si labužníci užili už ve středu na náměstí Jiřího z Poděbrad, další zabijačkové speciality nabídne v sobotu tržiště na Náplavce.
Zabíjačka bývala v dřívějších dobách na vesnicích příležitostí k setkávání rodin i sousedů. I na farmářských trzích by se podle Sedláčka u této příležitosti měli sejít přátelé, ale třeba i náhodní hosté. Zastánci práv zvířat se podle organizátorů nemusí ničeho obávat, na trzích se prasata zabíjet nebudou. Řezníci a uzenáři na místo maso přivezou a vyrobí z něj ty nejlepší pochoutky.
Kam dále za dobrým jídlem a pitím?Jak se vaří v New Yorku? 25. listopadu, 18–22 hodin, Chefparade, Holešovická tržnice, hala 36, www.chefparade.cz Naučí vás to Pavla Stine, která v New Yorku vaří již přes 10 let a gastronomii ovlivněnou celým světem i americkým přístupem k jídlu má v malíku. Těšte se na krocana, brownies a další. Na kurz je třeba se přihlásit předem, stojí 1190 Kč.
Olivové menu 21.–26. listopadu, restaurace Oliva, Plavecká 4, Praha, www.olivarestaurant.cz Nejrůznější marinované olivy z celého Středozemí ochutnáte v malé rodinné restauraci. Po např. králičím rilette s olivovou tapenádou si nechte místo na dezert – domácí vanilkovou zmrzlinu s pikantním olivovým olejem. Advent ve Valtickém Podzmí 25. 11. - 4. 12., Valtické Podzemí, Vinařská 34, Valtice, www.valtickepodzemi.cz Ochutnejte adventní svařáky a tradiční Minoritské punče dle řádových receptů. Kde? V V labyrintu zrekonstruovaných historických vinných sklepů. Dozvíte se také, které pokrmy si s horkými nápoji rozumí nejlépe. Otevřeno každou adventní neděli - 28.11., 5.12., 12.12. a 19.12., od 13 do 20 hodin. Veřejné pečení chleba 26. 11., 9–13 hodin, Lenora, www.sumava.net/iclenora Veřejné pečení chleba, koláčů, housek a lenorských placek probíhá v Lenoře jednou za měsíc od dubna do prosince a navazuje na starodávnou tradici společného pečení v jedné obecní peci. A pečivo se tu neprodává, ale rozdává!
Gastronomické tipy najdete vždy v sobotním vydání Lidových novin v příloze Relax. |
K ochutnání budou výrobky teplé i studené kuchyně, třeba ovarové koleno, kroupová černá polévka, sulc nebo světlá a tmavá tlačenka. "Křenu, hořčice, vejmrdy a dobrého chleba bude nepočítaně," řekl Sedláček. Labužníkům opečou řezníci jitrnice a klobásy na grilu. Vepřové lahůdky zapijí příchozí pivem.
Na výběr bude několik druhů, včetně kvasnicového. Bližší informace o termínech vepřových hodů najdou zájemci na webových stránkách farmářských trhů www.farmarsketrziste.cz/zabijacky