Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Gastro akce: zabijačka, pečení a voňavé punče

Jídlo

  7:00
Prahu v adventním čase provoní tradiční zabíjačkové hody. Domácí jitrnice, jelítka, prejt nebo zabíjačkový guláš mohou lidé ochutnat na farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad, na náplavce u Vltavy a na Kubánském náměstí. Zajímavé gastronomické akce se konají i na jiných místech Česka:
Jitrnice (ilustrační foto).

Jitrnice (ilustrační foto).

První zabíjačku si labužníci užili už ve středu na náměstí Jiřího z Poděbrad, další zabijačkové speciality nabídne v sobotu tržiště na Náplavce.

Zabíjačka bývala v dřívějších dobách na vesnicích příležitostí k setkávání rodin i sousedů. I na farmářských trzích by se podle Sedláčka u této příležitosti měli sejít přátelé, ale třeba i náhodní hosté. Zastánci práv zvířat se podle organizátorů nemusí ničeho obávat, na trzích se prasata zabíjet nebudou. Řezníci a uzenáři na místo maso přivezou a vyrobí z něj ty nejlepší pochoutky.

Kam dále za dobrým jídlem a pitím?

Jak se vaří v New Yorku?
25. listopadu, 18–22 hodin, Chefparade, Holešovická tržnice, hala 36, www.chefparade.cz
Naučí vás to Pavla Stine, která v New Yorku vaří již přes 10 let a gastronomii ovlivněnou celým světem i americkým přístupem k jídlu má v malíku. Těšte se na krocana, brownies a další. Na kurz je třeba se přihlásit předem, stojí 1190 Kč.

Olivové menu
21.–26. listopadu, restaurace Oliva, Plavecká 4, Praha, www.olivarestaurant.cz
Nejrůznější marinované olivy z celého Středozemí ochutnáte v malé rodinné restauraci. Po např. králičím rilette s olivovou tapenádou si nechte místo na dezert – domácí vanilkovou zmrzlinu s pikantním olivovým olejem.

Barman Roman Vágner z hotelu Radisson Blu Alcron představil zimní míchané drinky

Advent ve Valtickém Podzmí
25. 11. - 4. 12., Valtické Podzemí, Vinařská 34, Valtice, www.valtickepodzemi.cz 
Ochutnejte adventní svařáky a tradiční Minoritské punče dle řádových receptů. Kde? V V labyrintu zrekonstruovaných historických vinných sklepů. Dozvíte se také, které pokrmy si s horkými nápoji rozumí nejlépe. Otevřeno každou adventní neděli - 28.11., 5.12., 12.12. a 19.12., od 13 do 20 hodin.

Veřejné pečení chleba
26. 11., 9–13 hodin, Lenora, www.sumava.net/iclenora
Veřejné pečení chleba, koláčů, housek a lenorských placek probíhá v Lenoře jednou za měsíc od dubna do prosince a navazuje na starodávnou tradici společného pečení v jedné obecní peci. A pečivo se tu neprodává, ale rozdává!

Gastronomické tipy najdete vždy v sobotním vydání Lidových novin v příloze Relax.

K ochutnání budou výrobky teplé i studené kuchyně, třeba ovarové koleno, kroupová černá polévka, sulc nebo světlá a tmavá tlačenka. "Křenu, hořčice, vejmrdy a dobrého chleba bude nepočítaně," řekl Sedláček. Labužníkům opečou řezníci jitrnice a klobásy na grilu. Vepřové lahůdky zapijí příchozí pivem.

Na výběr bude několik druhů, včetně kvasnicového. Bližší informace o termínech vepřových hodů najdou zájemci na webových stránkách farmářských trhů www.farmarsketrziste.cz/zabijacky

Autor: