130 let
Grilování (ilustrační foto)

Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium

Doporučujeme

Na gril patří pořádný kus masa a nemusí to být hned svíčková. Jaké maso se hodí na gril a proč?

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Maso z grilu je na první pohled jedním z nejsnazších receptů vůbec. Stačí pár surovin, trocha koření a rozpálený rošt a za chvíli už si pochutnáváte na šťavnatém steaku. Pokud ale toužíte po barbecue jako ze žurnálu, bude to chtít přece jen trochu víc: předně kvalitní suroviny a taky dostatek času.

Výběrem těch správných, pokud možno co nejkvalitnějších surovin by samozřejmě mělo začínat každé vaření, ale pro grilování toto pravidlo platí dvojnásob. Zatímco vařením ve vodě, případně pomalým dušením se dají skvěle upravit i méně prémiové druhy masa (když nic jiného, alespoň změknou), na gril se zdaleka nehodí vše a chyby se ve výsledku pokaždé projeví.

Tuk – chuť

Co možná nejlepším druhem masa přitom nemáme na mysli jen hovězí svíčkovou a jí podobné exkluzivní kousky. I ty je samozřejmě možné grilu svěřit, nejlepší steaky ale dává svalovina, která je alespoň částečně prorostlá tukem, takzvaně mramorovaná. „Tuk nese chuť,“ shrnuje šéfkuchař pražské restaurace U Matěje Jan Punčochář.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová