Grilovaný pupek s omáčkou guacamole
- hovězí pupek (flank steak, asi 1/2 kg vcelku)
- sůl, pepř, olivový olej, česnek, bylinky
- čtyři focaccie
- dvě hrsti rukoly
- dvě zralá avokáda
- jedno rajče
- jednu červenou cibuli
- limetku
- chilli papričku
- čerstvý koriandr
Maso (v celku) osolíme a opepříme, zprudka ze všech stran ogrilujeme a poté pozvolna dopečeme stranou největšího žáru. Hotové necháme ještě asi deset minut odpočívat na teplém místě, například v marinádě z olivového oleje, do nějž jsme přidali rozmačkaný česnek a čerstvé bylinky, ale klidně jen tak samotné.
Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku (stačí do ní zaseknout nůž a lehce pootočit – ze zralého plodu snadno vyklouzne) a lžící vydlabeme dužinu. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme najemno nakrájenou cibuli a chilli papričku a kostičky rajčat. Ochutíme limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, solí a pepřem.
Foccacii podélně nařízneme a zlehka rozpečeme na grilu. Připravené maso krájíme na tenké plátky a podáme v sendviči z rozpečené focaccie s trochou rukoly a guacamole.
Portobello burgery
- čtyři velké žampiony portobello
- čtyři housky (popř. ciabatta)
- 125 g fety
- dvě středně velké červené cibule
- dvě hrsti
- čtyři lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, stroužek česneku
- majonézu
- harissu či jinou chilli pastu
- bazalku, petrželku
Olej promícháme s drceným česnekem a potřeme jím houby (hlavně mezi žebrování). Osolíme a opepříme. Připravíme si omáčku z majonézy, harissy a bylinek. Houby opékáme na rozpáleném grilu asi dvě minuty z každé strany. Housky prořízneme a z řezné strany taky opečeme. Poté spodní polovinu housek pomažeme omáčkou, na ni položíme opečené portobello, přidáme plátky fety, cibule a rukolu, přiklopíme a podáváme.
Rybí balíčky
- čtyři libovolné rybí filety (čerstvé, bez kostí a bez kůže)
- 60 g másla
- dvě mrkve
- jeden pórek
- jeden citron
- sůl, pepř, pečicí papír
Papír nastříháme na čtverce asi 30 x 30 cm, mrkev nakrájíme na co nejtenčí nudličky, pórek na kolečka. Doprostřed každého čtverce vložíme plátek másla, na něj asi čtvrtinu mrkvovových nudliček a pórku, přidáme rybu, čtvrtinu citronu, osolíme, opepříme a zabalíme. Pečeme na rozpáleném grilu asi 10 minut, neotáčíme.
Kofty se sýrem
- 700 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- dvě jarní cibulky
- 250 g řeckého jogurtu
- 150 g fety
- kůru z jednoho pomeranče
- jeden stroužek česneku
- jeden citron
- olej
- chilli papričku
- lžičku mletého římského kmínu
- čerstvou mátu, koriandr, sůl, pepř
Chilli papričku očistíme a nakrájíme nadrobno, cibulku, mátu a koriandr nasekáme. Vložíme do mísy, přidáme maso, pomerančovou kůru, asi 50 g jogurtu, rozdrobenou fetu, sůl, pepř a kmín a důkladně promícháme. Směsí obalíme dřevěné nebo špízové jehly, popř. ji vytvarujeme do tenkých válečků, a opékáme na rozpáleném grilu dozlatova. Před podáváním zakápneme citronem. Servírujeme s dipem ze zbylého jogurtu, česneku, soli a pepře.
Okurková omáčka k masu
- 250 ml bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
- jednu salátovou okurku
- jeden utřený stroužek česneku
- sůl, pepř, pažitku nebo kopr
Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semínka. Poté ji nastrouháme nahrubo, přidáme jogurt, sůl, pepř, česnek a nasekané bylinky, promícháme a okamžitě podáváme (ať okurka zbytečně nepouští vodu).