10. října 2018 5:54 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

GRUSZ: Jakou vybrat dýni? Musí vám sladce vonět

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Dýně - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýně - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Halloween není v Čechách tak rozšířen jako v Americe, ale hlavní symbol tohoto svátku nemusí být pouze dekorací. Dýně je skvělá zelenina nejen pro svůj vysoký obsah vitamínu A a v menší míře také vitamín C,D a E.

Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je vhodná při hubnutí. Dýně Vám pomůže dobít energii ještě lépe než tradiční banán, jelikož má v sobě spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle. Doporučuji hlavně sportovcům.

Dýně se k nám dostala v 15. století z jižní Ameriky, a postupem času zdomácněla. Dýni můžete skladovat celou zimu ve sklepě a mít zásobu na saláty, polévky nebo přílohu k masům. Hodí se také jako základ pro dezerty, například v receptech s jablky ji můžete zaměnit za dýni.

Jak vybrat správnou a chutnou dýni? Možná Vám to přijde úsměvné, ale důležité je, aby Vám dýně sladce voněla. Doporučuji váhu cca 2 kg. 

My v MG kuchyni používáme dýni muškátovou (mám ji rád pro její jemnost) a hokkaido (tu pro její plnost, nemusí se loupat a po upečení je krásně měkká). Nejčastěji u nás připravujeme dýňovou polévku doplněnou chuťově jemným jehněčím ragú, která je u našich hostů velice oblíbená a všichni se na ni těší.

MIROSLAV GRUSZ

Po škole začínal v pražském hotelu Renaissance, kde získával první kuchařské zkušenosti také pod vedením Zdeňka Pohlreicha. Po pěti letech zamířil do svého prvního zahraničního angažmá – Marriottu v Zürichu. Po návratu nastoupil do kuchyně restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Tady se postupně potkal s absolutní špičkou světové gastronomie Vitem Mollicou a Andreou Accordim, s ním byl také u toho, když Allegru získalo michelinskou hvězdu, první v Česku a bývalé střední Evropě vůbec. Tam se také seznámil více s italskou kuchyní, která mu tak učarovala, že se rozhodl zdokonalit na místě, v Restaurantu Palagio hotelu Four Seasons ve Florencii opět po boku michelinské star  Vita Mollicy v obou případech jako jeden ze zástupců. Po návratu do Čech strávil čtyři  roky v pražském hotelu Augustine ze světového řetězce Rocco Forte Hotels, kde se postupně propracoval na pozici executive chefa a spolupracoval s Jeffem Blandem, Lee Streatonem či Markem Hixem. Na své pozici vedl tým 20 kuchařů a posbíral různé ocenění. Příkladem je třetí nejlepší fine dining restaurace v Praze v ročence magazínu EURO a S. Pellegrino a Acqua Panna v roce 2013 a oceněním Bib Gourmand.

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace
  • 0Diskuse