Neděle 22. května 2022, svátek má Emil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

GRUSZ: Jakou vybrat dýni? Musí vám sladce vonět

Jídlo

  5:54
Halloween není v Čechách tak rozšířen jako v Americe, ale hlavní symbol tohoto svátku nemusí být pouze dekorací. Dýně je skvělá zelenina nejen pro svůj vysoký obsah vitamínu A a v menší míře také vitamín C,D a E.
Dýně - ilustrační foto

Dýně - ilustrační foto foto: Shutterstock

Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je vhodná při hubnutí. Dýně Vám pomůže dobít energii ještě lépe než tradiční banán, jelikož má v sobě spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle. Doporučuji hlavně sportovcům.

Skořice a máslová dýně. Vyzkoušejte podzimní dort podle cukrářky

Dýně se k nám dostala v 15. století z jižní Ameriky, a postupem času zdomácněla. Dýni můžete skladovat celou zimu ve sklepě a mít zásobu na saláty, polévky nebo přílohu k masům. Hodí se také jako základ pro dezerty, například v receptech s jablky ji můžete zaměnit za dýni.

Jak vybrat správnou a chutnou dýni? Možná Vám to přijde úsměvné, ale důležité je, aby Vám dýně sladce voněla. Doporučuji váhu cca 2 kg. 

My v MG kuchyni používáme dýni muškátovou (mám ji rád pro její jemnost) a hokkaido (tu pro její plnost, nemusí se loupat a po upečení je krásně měkká). Nejčastěji u nás připravujeme dýňovou polévku doplněnou chuťově jemným jehněčím ragú, která je u našich hostů velice oblíbená a všichni se na ni těší.

MIROSLAV GRUSZ

Po škole začínal v pražském hotelu Renaissance, kde získával první kuchařské zkušenosti také pod vedením Zdeňka Pohlreicha. Po pěti letech zamířil do svého prvního zahraničního angažmá – Marriottu v Zürichu. Po návratu nastoupil do kuchyně restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Tady se postupně potkal s absolutní špičkou světové gastronomie Vitem Mollicou a Andreou Accordim, s ním byl také u toho, když Allegru získalo michelinskou hvězdu, první v Česku a bývalé střední Evropě vůbec. Tam se také seznámil více s italskou kuchyní, která mu tak učarovala, že se rozhodl zdokonalit na místě, v Restaurantu Palagio hotelu Four Seasons ve Florencii opět po boku michelinské star  Vita Mollicy v obou případech jako jeden ze zástupců. Po návratu do Čech strávil čtyři  roky v pražském hotelu Augustine ze světového řetězce Rocco Forte Hotels, kde se postupně propracoval na pozici executive chefa a spolupracoval s Jeffem Blandem, Lee Streatonem či Markem Hixem. Na své pozici vedl tým 20 kuchařů a posbíral různé ocenění. Příkladem je třetí nejlepší fine dining restaurace v Praze v ročence magazínu EURO a S. Pellegrino a Acqua Panna v roce 2013 a oceněním Bib Gourmand.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!