Neděle 29. března 2020svátek má Taťána 3 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jídlo na stojáka? Restaurace bez židlí se v Tokiu stala hitem

Sushi - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sushi - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

TOKIO Bary "na stojáka" se v současnosti vezou na vlně popularity v Tokiu. Bývalý šéfkuchař z exkluzivní japonské restaurace ale tuto myšlenku posunul dál a "na stojáka" teď ve svém podniku nabízí i prvotřídní jídlo.

Hiroši Šimada kdysi pracoval v tokijské restauraci Azabu Jukimura oceněné třemi michelinskými hvězdami. Podobné pokrmy, jen za třetinovou cenu, nyní nabízí i ve své restauraci Šimada, kterou otevřel v lednu v tokijské módní čtvrti Ginza, napsala agentura Reuters.

Podle Šimady je tajemstvím obrat. I proto prý v malé restauraci, kde je místo jen pro 14 lidí, nemá žádné židle. Ze svého nároku na prvotřídní suroviny ale neustoupil, například z langusty japonské připravuje želé, které podává ve schránce ježovky.

"Hosté, kteří by přišli do Jukimury, tvoří jen procento nebo dvě z celé populace. Chtěl jsem raději obsluhovat velké množství, účtovat méně a otevřít si vlastní restauraci," tvrdí. Host prý v jeho podniku za jídlo utratí asi 5000 jenů (asi 1200 korun) asi třikrát méně, než kolik by si Šimada za stejné menu účtoval v řádné restauraci. Tím, že do jeho podniku přijde trojnásobný počet zákazníků, ale může dosáhnout stejného obratu. Také ingredience prý tvoří asi polovinu ceny, což je mnohem víc než v luxusní restauraci.

Dalším cílem čtyřicetiletého kuchaře je prý pokusit se o restauraci, která by prodávala vše za 500 jenů (přibližně 120 korun), protože "jsem zjistil, že za tuto cenu můžete udělat hodně věcí". Nevyhýbá se však ani tomu, že v Šimadě si jednou hosté opravdu sednou. Za deset let už totiž prý není jisté, že se jim bude při jídle pořád chtít stát. "Bude to těžké rozhodnutí, protože střídání (zákazníků) je důležité," tvrdí.

,
Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

Najdete na Lidovky.cz