Úterý 13. dubna 2021svátek má Aleš 5 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jídlo na stojáka? Restaurace bez židlí se v Tokiu stala hitem

Sushi - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sushi - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

TOKIO Bary "na stojáka" se v současnosti vezou na vlně popularity v Tokiu. Bývalý šéfkuchař z exkluzivní japonské restaurace ale tuto myšlenku posunul dál a "na stojáka" teď ve svém podniku nabízí i prvotřídní jídlo.

Hiroši Šimada kdysi pracoval v tokijské restauraci Azabu Jukimura oceněné třemi michelinskými hvězdami. Podobné pokrmy, jen za třetinovou cenu, nyní nabízí i ve své restauraci Šimada, kterou otevřel v lednu v tokijské módní čtvrti Ginza, napsala agentura Reuters.

Podle Šimady je tajemstvím obrat. I proto prý v malé restauraci, kde je místo jen pro 14 lidí, nemá žádné židle. Ze svého nároku na prvotřídní suroviny ale neustoupil, například z langusty japonské připravuje želé, které podává ve schránce ježovky.

"Hosté, kteří by přišli do Jukimury, tvoří jen procento nebo dvě z celé populace. Chtěl jsem raději obsluhovat velké množství, účtovat méně a otevřít si vlastní restauraci," tvrdí. Host prý v jeho podniku za jídlo utratí asi 5000 jenů (asi 1200 korun) asi třikrát méně, než kolik by si Šimada za stejné menu účtoval v řádné restauraci. Tím, že do jeho podniku přijde trojnásobný počet zákazníků, ale může dosáhnout stejného obratu. Také ingredience prý tvoří asi polovinu ceny, což je mnohem víc než v luxusní restauraci.

Dalším cílem čtyřicetiletého kuchaře je prý pokusit se o restauraci, která by prodávala vše za 500 jenů (přibližně 120 korun), protože "jsem zjistil, že za tuto cenu můžete udělat hodně věcí". Nevyhýbá se však ani tomu, že v Šimadě si jednou hosté opravdu sednou. Za deset let už totiž prý není jisté, že se jim bude při jídle pořád chtít stát. "Bude to těžké rozhodnutí, protože střídání (zákazníků) je důležité," tvrdí.

,

Policie vyklízí Hlavní nádraží. Jeho obyvatelé si našli nový „Sherwood“

Bezdomovci na pražském Andělu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Narkosvět v legendárním parku u pražského hlavního nádraží, kterému všichni přezdívají Sherwood, se proměňuje a...

Umírají mladší lidé a my s tím nemůžeme nic dělat, říká šéf KARIM o covidu

Jan Beneš, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V plzeňské fakultní nemocnici prudce stoupá počet hospitalizovaných s covidem-19. Zatímco v podzimní vlně šlo o...

Tudy ne, přátelé! Příběh dvou turbínových lokomotiv Škoda byl plný řevu a ohně

Turbínová lokomotiva Škoda typ 1 TLo (označení lokomotivní řady ČSD podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lokomotivy se spalovací turbínou se v padesátých letech zdály být docela dobrý nápad. I v plzeňské Škodovce jeden typ...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!