To hlavní na dortu Harlekýn je pařížská (čokoládová) šlehačka. Lze ji koupit již hotovou v kelímku, ale mnohem lepší je udělat si ji doma. Má mnohem lepší chuť, barvu i vůni.
Pařížská šlehačkaSvařte 500 ml šlehačky s 200 g rozlámané čokolády na vaření. Společně pomalu zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Přiveďte k varu a vařte zhruba jednu minutu. Stále míchejte, ať se smetana nepřipálí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Na noc dejte do ledničky a druhý den vyšlehejte do tuha. Díky převaření nemusíte použít ztužovač. |
Na dort budete potřebovat:
- 6 vajec
- 6 vrchovatých lžic hladké mouky
- 6 lžic cukru
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce oleje
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 750 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 200 g čokolády na vaření
Postup:
Vymažte dortovou formu máslem a vysypejte hrubou moukou nebo ji vyložte pečícím papírem. V míse utřete žloutky s cukrem do pěny. Poté zašlehejte olej, přidejte kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte vyšlehaný sníh se špetkou soli do tuha. Směs vlijte do připravené dortové formy a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 min.
ČTĚTE TAKÉ: |
250 ml smetany vyšlehejte s jedním ztužovačem a naplňte jí zdobící sáček. Do druhého dejte ušlehanou pařížskou šlehačku, čtvrtinu si nechte stranou.
Vychladlý korpus vyjměte z formy a podélně rozkrojte. Na jednu polovinu navrstvěte pařížskou šlehačku a přiklopte zbytkem korpusu. Tmavou šlehačkou, kterou jste si nechali stranou potřete vršek i strany dortu. Nakonec se pusťte do zdobení. Střídejte bílou šlehačku s tmavou. Fantazii se meze nekladou.
Dobrou chuť!