Středa 12. srpna 2020svátek má Klára 29 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Harlekýn jako z cukrárny? Vyzkoušeli jsme pro vás recept

Dort Harlekýn | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dort Harlekýn | foto: Eliška Bramborová

Intenzivní chuť čokolády a šlehačky. To je Harlekýn. Nadýchaný dort s pařížskou šlehačkou omamně voní a rozplývá se na jazyku. Server Lidovky.cz pro vás vyzkoušel recept. Můžete ho upéct svým blízkým k narozeninám, ale hodí se například i k nedělní kávě. Určitě si ho zamilujete stejně, jako my.

To hlavní na dortu Harlekýn je pařížská (čokoládová) šlehačka. Lze ji koupit již hotovou v kelímku, ale mnohem lepší je udělat si ji doma. Má mnohem lepší chuť, barvu i vůni.

Pařížská šlehačka

Svařte 500 ml šlehačky s 200 g rozlámané čokolády na vaření. Společně pomalu zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Přiveďte k varu a vařte zhruba jednu minutu. Stále míchejte, ať se smetana nepřipálí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Na noc dejte do ledničky a druhý den vyšlehejte do tuha. Díky převaření nemusíte použít ztužovač.

Na dort budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 6 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 6 lžic cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 200 g čokolády na vaření

Postup:

Vymažte dortovou formu máslem a vysypejte hrubou moukou nebo ji vyložte pečícím papírem. V míse utřete žloutky s cukrem do pěny. Poté zašlehejte olej, přidejte kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte vyšlehaný sníh se špetkou soli do tuha. Směs vlijte do připravené dortové formy a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 min.

ČTĚTE TAKÉ:


250 ml smetany vyšlehejte s jedním ztužovačem a naplňte jí zdobící sáček. Do druhého dejte ušlehanou pařížskou šlehačku, čtvrtinu si nechte stranou.

Vychladlý korpus vyjměte z formy a podélně rozkrojte. Na jednu polovinu navrstvěte pařížskou šlehačku a přiklopte zbytkem korpusu. Tmavou šlehačkou, kterou jste si nechali stranou potřete vršek i strany dortu. Nakonec se pusťte do zdobení. Střídejte bílou šlehačku s tmavou. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť!

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!