Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hitem léta jsou růžová vína. Víme k čemu se hodí

Jídlo

  10:59
PRAHA - Růžová vína nepijí jen ženy, jejich ovocnou chuť a vůni si může vychutnat každý. Servírují se ledově vychlazená nebo se míchají do koktejlů, jsou velmi osvěžující. Ptali jsme se odborníků, jak si růžové víno vybrat a k čemu se hodí.

růžové víno foto: Shutterstock

Jaroslav Machovec
ředitel Vinařského fondu


Výběr: Jako u všech vín, i u růžových existuje široká škála barev a chuťových variant, záleží na odrůdě, vyzrání hroznů, zbytkovém cukru atd. Vybírejte si tedy podle svých chuťových priorit. Polosuchá růžová vína bývají nasládlá, zcela suchá se vyznačují pikantní kyselinkou a krásnou ovocnou vůní. Obecně platí, že růžová vína je vhodné pít spíše mladší, do stáří dvou let. I když samozřejmě existují výjimky.

Tuzemská, či zahraniční? Tuzemská vína vynikají krásným aroma, pikantní kyselinou nad celkovou svěžestí, což je dáno tím, že Česko patří k severněji položeným vinařským zemím. Odrůdová rozmanitost našich vín dává prostor pro široké spektrum variant. Sám jednoznačně preferuji moravská růžová vína.

Jak podávat? Růžová vína se podávají ještě chladnější než bílá. U suchých doporučuji teplotu kolem 8–10 oC. Hodí se i do osvěžujících lehkých koktejlů s ovocem. Neznamená to ale, že to je jen letní pití.

K čemu se hodí? Prakticky ke všemu, nejvíce k lehčím typům pokrmů, k rybám, kuřecímu masu, mořským plodům, zelenině a sladší růžová i k dezertům (ne k příliš těžkým, např. krémovým). Celou řadu pokrmů doporučených k růžovým vínům najdete na www. ruzove.cz.



Ivana Tomanová
vinařka v rodinném vinařství (www.vino-sklipek.cz)
Výběr:
Doporučuji moravské či české růžové víno. Projevuje se v nich pestrost a rukopis vinařů. Volte spíše lehčí – jakostní, kabinetní, pozdní sběr, suché, polosuché. Jako chuťovečku výběr z hroznů či bobulí – těžší, plnější, polosladké či sladké víno.

Tuzemská, či zahraniční? V zahraničí lidé růžová vína pijí a oblíbili si je pro harmonii chutí a vůní, svěžest a lehkost. Česká veřejnost tuzemské růžové víno moc nezná, ačkoliv pro některé vinaře není novinkou. Sama vyrábím rosé již pět let, převážně z odrůdy Zweigeltrebe a Frankovky a Cabernet Sauvignon.

Jak podávat? Optimální teplota při podávání je 8–12 °C, osobně doporučuji teplotu 9–10 °C. Výhodou růžového vína je, že se může podávat jako doplněk vinných nápojů, výborně chutná s nakrájenými jahodami a s nasekaným ledem. Koktejl z růžového připravíte lehce a výborně osvěží a zvedne náladu. Podává-li se víno samotné, krásně vyniknou svěží jahodové či ovocné tóny.

K čemu se hodí? K ovocným salátům a masům upraveným dorůžova – ke grilované vepřové panence, hovězímu, jehněčímu či zvěřině, např. dančím medajlonkům.




Roman Novotný
sommeliér restaurace La Dégustation Boheme Bourgeoise

Výběr: Začíná už při nákupu. Větší množství vína kupujte u vinaře, kde jej můžete ochutnat a na vše se vyptat. Pro jednotlivé láhve zajděte do vinotéky nebo nakupujte přes internet. Z kompletního sortimentu růžových vín můžete vybírat v novém e-shopu www.hladinka.cz. Každá lahev je přesně popsána, doručí vám ji do tří dnů.

Tuzemská, či zahraniční? Styl růžových vín se velice rychle mění, dnes jsou žádána spíše svěží, ovocná, nenáročná, suchá a dobře pitelná oproti sladkým, alkoholickým a těžkopádným vínům dříve. Až na výjimky jsou si růžová vína velice podobná, jak v barvě, tak ve vůni i chuti. Není vůbec lehké vyznat se ve stylech jednotlivých oblastí, orientujte se proto podle barvy. Světlejší odstíny připomínající čerstvého lososa signalizují lehké, svěží, ovocné víno. Přechází-li barva do sytě červených až krvavých odstínů, víno bude plné, alkoholické, opulentní.

Jak podávat? Nejlépe ho vychutnáte trochu podchlazené (na 7–9 °C), tím si zachová svou ovocnost a svěžest, kterou prodlouží led. Při větší konzumaci lehce dolévejte víno vodou. Rosé se podává v čiré sklenici tvaru rozvitého květu tulipánu.

K čemu se hodí? Pro svou lehkost je vhodné pro všechny příležitosti, zahradní party, letní grilování, piknik.
Autor: