náhledy
Když se ukázalo, že malá kuchařka není nadšená až tak pro vaření samotné jako spíše pro nápady, co vše lze z jídla vytvořit, nebylo překvapením, že se rozhodla studovat umění a nová média na tokijské univerzitě Keio
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Ve sklenicích, které připomínají terária s plazy a brouky, zase podávala čočku, z níž jako z hlíny raší ředkvičky. A pokud si u ní objednáte obložené sendviče, nepřiveze vám úhledně překrojené trojúhelníčky, ale celou jedlou krajinu se sendvičovými domky.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Kořenová zelenina nakrájená na plátky, vařené brambory, do výšky se tyčící houby, křepelčí vejce usazená v pomazánkových hnízdech a želatinové bábovky tvořily krajinu, do jaké by se mohla propadnout jen Alenka z knihy Lewise Carrolla.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Se svým uměním ale Lei nezůstala jen za zdmi uměleckých galerií. Její jedlé kompozice okouzlují i další, kteří jimi chtějí ohromit své hosty. Loni tak pro soukromou večeři v pařížském muzeu Centre Pompidou vytvořila jedlou expozici s názvem Festina Lente
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Lei Saito se narodila v japonském městě Hirosaki, jež se v období květu sakur proměňuje ve snové místo zahalené do milionu drobných růžových kvítků. Právě tady, v domě svých rodičů, Lei poprvé vešla do kuchyně a začala experimentovat s jídlem, aby ostatní potěšila.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Marmeládové řezy, ovocné lupínky, bábovku z kávového želé a kolečka sýra rozmístila na bílý ubrus, jako by je tam poskládalo dítě podle pravidel nějaké tajné hry.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Na výstavách, společenských událostech a večeřích předkládá návštěvníkům neobvyklá menu. Třicet kilo kozího sýra Lei Saito vytvarovala do podoby sopečné krajiny a tu zasypala popelem a cappuccinovou pěnou. Jindy vymačkala klementinky, z jejich šťávy připravila želé a rozprostřela jej do oranžového kluziště.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Kdybyste byli pozváni k rautu, kde hummus není servírován v miskách, a místo toho by se na stole tyčily tři hummusové hory porostlé snítkami zelených klíčků, jak dlouho by vám trvalo odhodlat se a z této umělecké tabule si nabídnout?
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Přijměte pozvání do krajiny, kde jsou hory z pomazánek, kluziště z mandarinkové šťávy a zemina z čočky. Neostýchejte se a nabídněte si. Jde o jedlou kompozici japonské vizuální umělkyně Lei Saito (38), která pod názvem Existential Cuisine (Existenciální kuchyně) dává jídlu nečekanou formu.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Recepty jsou jako krásné příběhy doplněné o pěkné obrázky. Při jejich čtení si představuji chuť i atmosféru jídla a večírku, na němž se bude podávat.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer
Recepty jsou jako krásné příběhy doplněné o pěkné obrázky. Při jejich čtení si představuji chuť i atmosféru jídla a večírku, na němž se bude podávat.
Autor: Archiv Lei Saito, Lukas Gansterer