Ústředním motivem hostiny bylo protestantství v opozici s životem rakouské císařovny Marie Terezie, u níž si letos připomínáme 300. výročí narození.
„Na slavnostní tabuli se střídaly skromné protestantské pokrmy s velkolepými chody tereziánského dvora,“ uvedla Petra Štorková, tisková mluvčí festivalu.
Dobovou hostinu sestavil šéfkuchař brněnské restaurace Borgo Agnese Michal Prachař ve spolupráci se sommelierem Michalem Šetkou. Večerem provázel Karel Hegner. V impozantním Sále předků vranovského zámku účinkoval flétnový soubor Flautae ululatae a soubor dobových tanců Alla Danza Baroque.
Menu o osmi chodech
Menu mělo v neděli osm chodů. Jako předkrm se podávala terinka z uzeného kolínka a hruškové chutney. Hlavní chod obstaralo jehněčí lýtko, tuřín, brambory a rozmarýn.
Znojemský festival je už za svou polovinou. „Jsme mimořádně nadšení letošním zájmem návštěvníků. Kde to jde, ještě přidáváme židle, pokud přijde více lidí. Počasí nám zatím přálo a všechny koncerty jsme mohli odehrát v připravených prostorách. Zejména nádvoří bývalého minoritského kláštera je úchvatné místo, které jsme pro koncerty před deseti lety objevili,“ uvedl prezident festivalu Jiří Ludvík.
Hudební vystoupení doplňují i další akce spojené s gastronomií a zejména s vínem, jako ta nedělní. Poprvé ji pořadatelé do programu zařadili loni.