Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Houby jsou jen voda a vláknina. Jako zdroj živin nepřipadají v úvahu

Jídlo

  7:00
Rostou? Rostou! zdraví se v posledních dnech v lesích čeští houbaři. Svoji oblibou volně rostoucích hříbků a babek jsme v Evropě proslulí a od léta do podzimu se houby stávají součástí jídelníčku v mnoha rodinách. Houby jsou ale jen pochutina, jejich vliv z hlediska výživy je zanedbatelný, vysvětluje pro server Lidovky.cz výživový poradce Petr Fořt.
Houbaření - ilustrační foto.

Houbaření - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Přestože se v Čechách houby těží velké oblibě, jsou lidé, kteří je na talíři nesnesou. Některým nechutnají, další mají psychologické zábrany, protože se bojí otravy. A pro některé jsou houby přímo škodlivé.

Lidovky.cz: Kdo by se měl konzumaci hub vyvarovat?
Rozhodně malé děti a lidé, kteří mají problémy se žlučníkem. U dalších lidí musíme zohlednit množství a úpravu hub. Třeba dušená houba s kroupami, tedy kuba, je pro žlučníkáře poukázka k problémům. Smaženice je také velmi obtížně stravitelná. Jinými slovy, u hub platí více než kdekoliv jinde otázka rozumného množství.

Petr Fořt

Lidovky.cz: Jak často můžeme houby konzumovat?
To vám neřekne ani mykologický guru. To je otázka přístupu k houbám a jejich tolerance konzumentem. Musíme zachovávat princip pestrosti, takže určitě není vhodné jíst je každý den.

Lidovky.cz: Česká rodina nejčastěji vyjede v sobotu ráno do lesa a houby si připraví k obědu. Jednou za týden houbový oběd. Může to být problém?
U zdravého jedince to není problém ani třikrát za týden. Jde ale o to, s jakým cílem člověk houby jí. Lidé ji berou jako potravinu, jiní jako léčivku: čínské houby jsou využívané tradiční medicínou, ty ale jednou za týden k řešení zdravotních problémů nepomohou. Stále ale platí, že 90 % populace houby využívá jako pochutinu, nikoliv jako základní potravinu.

Jak připravují houby mistři kuchyně?

Lidovky.cz: Jsou léčivé houby i v českých lesích?
Nejsem mykolog, ale mám informace, že se tu objevují parazitické houby rostoucí na stromech, které léčivé vlastnosti mají. Sibiřští léčitelé je sbírají cíleně a umí s nimi nakládat. Nevím, ale které konkrétní druhy hub v českých lesích jsou léčivé.

Lidovky.cz: Jaké mají houby výživové vlastnosti?
Obsah energie je téměř zanedbatelný. Houba je v podstatě voda a vláknina. Jako zdroj základních živin nepřipadá v úvahu. Proto tvrdím, že houba je pochutina, případně koření, když se usuší. V houbách najdeme učinné mikroživiny, stopové množství léčivých látek, které ale z hlediska výživy nehrají roli.

Houby

Lidovky.cz: Jaká úprava hub je nejvhodnější?
Většina hub by měla být připravována dušením či vařením, protože když je vystavena vysokým teplotám třeba při smažení, musíte ji připravovat na tuku a ten může být daleko horší než samotná houba. Případně je možné houby péct, ale ne příliš dlouho.

Lidovky.cz: Jsou vhodnější volně rostoucí houby, nebo žampiony pěstované pro prodej?
Průmyslově pěstované houby mají jednu obrovskou výhodu: nepřijdou do styku s kontaminovaným prostředím. Takže hlívy, žampiony, lišky a shiitake neobsahují žádné těžké kovy a radioaktivní jód. Naproti tomu divoce rostoucí houba musí v přírodě přežít a vytvářet protilátky proti škůdcům, což houba komerčně pěstovaná nemusí. Je to stejné jako u divoce rostoucích léčivek a plantážní formou pěstování.

Lidovky.cz: Jaké je nejvhodnější prostředí pro sběr hub?
To není nikdo schopen stanovit. Samozřejmě jsou lokality, které jsou obecně známé jako znečištěné. Rozhodně je lepší je sbírat v horském prostředí, tam riziko kontaminace není. Ale houby rostou hodně rychle, takže není nebezpečí, že by došlo k nepříznivému vlivu kvůli tomu, že rostou u nějaké horské silničky. To bych neřešil. Na druhou stranu houby mají obrovské podhoubí, může to být i několik čtverečních kilometrů a je možné, že se nebezpečné látky v podhoubí nakumulují. Takže je určitě vhodné vyvarovat se znečištěným aglomeracím, tam nedoporučuji nesbírat nic.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!