Rostla v trávě na zahradě, před domem, použít šla i zaschnutá, po namočení se znovu napružila. Klobouček v mládí polokulovitý, později rozložený na středu s hrbolkem, barvy okrové zavlhka, pleťové zasucha. Dužnina je bělavá příjemné chuti i vůně, někdy slabě voní po hořkých mandlích.
Sbírají se jen kloboučky, třeně jsou tuhé. Špičku od jiných druhů v trávníku poznáte jednoduše, i babičky si věděly rady. Když na třeni špičky udělaly uzel, nezlomil se. U jiných druhů to nejde, lámou se a třepí, vyzkoušejte. Špičky jsou chuťově vynikající, ve Francii je považují za delikatesu. Nejčastěji se používají do polévek, omáček, výborná je z nich klasická smaženice s vejci. Na sběr jsou nejlepší ostré nůžky a miska na stříhání kloboučků. Lidové názvy jsou meznička, řebíček, travnička.
Staročeská polévka ze špiček300 g kloboučků špiček, 1 l vody (vývar z kostí je vhodnější), 2–3 brambory, 1 cibule, 1 vejce, 1 dl mléka, majoránka, sůl, pepř, kmín, máslo, nasekaná pažitka nebo petrželka. V hrnci na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hlavičky špiček, ochutíme solí a kmínem, 5 minut dusíme. Zalijeme vodou (vývarem), přidáme kostičky brambor, okořeníme majoránkou. Po změknutí brambor rozkvedláme v mléce vejce, nalijeme do polévky, krátce povaříme, až se vejce srazí, dochutíme solí, pepřem. Zdobíme pažitkou nebo petrželkou. |