Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Houby v košíku i na talíři. Přinášíme pět receptů z hub

Jídlo

  6:00
Houbařská sezona je v plném proudu. Pokud počasí vydrží, čekají na houbaře v září žně. Z hub ale nemusíte pořád dělat smaženici nebo řízky. Připravíte z nich kompletní menu od předkrmu po dezert. Server Lidovky.cz přináší pět receptů z hub.

Houby (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Houbový guláš

  • 500 g čerstvých hub
  • 50 g cibule
  • jedna paprika
  • 10 g česneku
  • 300 ml vývaru
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • sladká a pálivá paprika

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou papriku a chvíli restujeme. Přidáme houby, zasypeme paprikou a dusíme zhruba 20-30 minut. Když jsou houby měkké, zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem, povaříme a můžeme podávat.

ČTĚTE TAKÉ:

Salát s marinovanou dýní a hřiby (recept podle Romana Pauluse)

  • 220 g dýně
  • 150 g hřibů
  • máslo na smažení
  • směs salátů (podle chuti)
  • dýňový olej
  • vinný nebo jablečný ocet
  • kůra z jednoho citronu
  • celá skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • cukr
  • sůl
  • pepř
Salát s marinovanou dýní a hřiby.

V kastrůlku si nejprve z vody, bílého octa, citronové kůry, soli, cukru, skořice, hřebíčku a badyánu připravíme sladkokyselý nálev, který krátce svaříme. Dýni nakrájíme na tenké plátky a v připraveném rozvaru necháme minutku povařit. Potom sundáme z tepla a v láku necháme marinovat, dokud nevychladne (dýně nesmí být rozvařená, jen poloměkká). Směs salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Houby obalíme v klasickém trojobalu (strouhanku můžeme ochutit bylinkami), osmažíme na přepuštěném másle dozlatova a poklademe na salát. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem, můžeme dozdobit praženými dýňovými semínky.

Těstoviny s hřiby

  • 250 g hřibů
  • nudle
  • máslo
  • petřžel
  • 1 stroužek česneku
  • 125 ml bílého vína
  • 125 ml rajčatového protlaku
  • 125 ml smetany
  • sůl
  • pepř
Houby (Ilustrační foto)

Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a nakrájené houby na něm 6–8 minut opékejte za stálého míchání. Potom přidejte jemně nasekaný stroužek česneku a jemně nasekanou hladkou petrželku. Po dvou minutách zalijte vše 125 ml bílého vína. Za stálého míchání nechte povařit asi dvě minuty, potom ztlumte oheň a přidejte rajčatový protlak a smetanu. Osolte a opepřete. Uvařte nudle tak, aby byly "al dente", nechte okapat, potom je nasypte do pánve k houbám a řádně promíchejte. Odstavte pánev z ohně. Přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán. Ještě jednou promíchejte. Potom podávejte v hlubokých talířích.

Houbový krém

  • 200 g hub (hřiby a lišky)
  • 100 g másla
  • 2 jarní cibulky
  • 3 dcl bílého vína
  • 500 ml vývaru
  • 1 kelímek šlehačky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř
  • petrželovou nať
Houbová polévka (ilustrační foto).

Na másle opečeme jemně nakrájenou jarní cibulku, přidáme na kousky nakrájené houby a krátce restujeme. Pár hub si dáme stranou jako vložku do polévky. Na houby nalijeme víno a vývar a pod pokličkou povaříme 20 minut. Na závěr zjemníme šlehačkou rozšlehanou se dvěma žloutky, rozmixujeme a necháme krátce povařit. Dochutíme solí, pepřem a solí a pokud je potřeba - zjemníme máslem.

Hříbkové ragú

  • 200 g čerstvých hříbků
  • 50 g šalotky
  • 50 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • cca 100 ml demi glace
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • česnek
  • olej

Hříbky nakrájíme na větší kousky a na oleji je zprudka orestujeme. Přidáme šalotku a nasekaný česnek, podlijeme bílým vínem a necháme zredukovat. Poté přidáme omáčku demi glace, dochutíme solí a pepřem a ještě jednou provaříme. Nakonec přidáme smetanu a čerstvě nasekané bylinky. Podáváme s domácími noky, jako příloha se hodí i listový špenát.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...