130 let
Bublanina

Bublanina | foto: Kulinární studio Mafra

Recept

Nadýchaná a šťavnatá. Jak na hruškovou bublaninu, poradí cukrářka

Jídlo
  •   10:00
Bublanina je spolu s bábovkou asi nejběžnějším moučníkem českých domácností. Má spoustu podob, peče se litá na plech nebo v koláčové formě, s různými druhy ovoce, lze ji připravit v bezlepkové variantě.

Hrušková bublanina

Každopádně by měla být nadýchaná a „šťavnatá“, aby se rozplývala na jazyku. Můj recept počítá s využitím hrušek, je rychlý a ingredience budete mít doma. Hrušky můžete koupit v obchodě, sáhnout po mrazeném ovoci anebo využít kompotované.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 550 g polohrubé mouky (můžete použít i bezlepkovou mouku na pečení)
  • 1 prášek do pečiva
  • 450 g krupicového cukru
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 6 vajec
  • sůl
  • 3 větší pokrájené hrušky

Ve šlehací míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme plnotučné mléko a slunečnicový olej. Vše společně promícháme. Nakonec do směsi přimícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva a sůl. Opět promícháme.

Plech vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Těsto vylijeme na plech. Nakrájené hrušky rozprostřeme na těsto. Pokud nechcete, aby se ovoce ponořilo, obalte jej v mouce. Pečeme v předehřáté troubě asi 35–45 minut na 160 stupňů. Po upečení necháme bublaninu vychladnout a můžeme rovnou podávat posypanou moučkovým cukrem nebo s vyšlehanou smetanou. Jestli vám nechutnají hrušky, můžete použít jiné druhy ovoce – třešně, jablka, jahody, maliny a borůvky. Kdybyste neměli po ruce čerstvé ovoce, postačí vám mrazené.

Autor: