Příbuzné fazolové pokrmy tak nalezneme i v Itálii, Rumunsku nebo Španělsku. V Brazílii feijoada platí za slavnostní pokrm, ideální pro přípravu mnoha porcí. Podle místní legendy byl hodně rozšířený mezi brazilskými otroky, kteří k jeho přípravě používali různé méně ceněné části prasete, jako uši nebo pracičky, a zahušťovali ho maniokovou moukou.
Dnes jsou běžné i modernější varianty, poněkud vybíravější počítají i s libovějšími kusy masa. Feijoada se podává s maniokovou směsí zvanou farofa, čerstvými pomeranči, restovaným kadeřávkem a pikantní omáčkou molho apimentado.
Feijoada
- 450 g černých fazolí, namočených ve vodě přes noc
- 2 nožičky pikantního choriza, nakrájené na tlustší kolečka
- 2 italské klobásy salsiccia, nebo oblíbené měkké klobásy
- 150 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
- 100 g sušeného hovězího (beef jerky), nasekaného nadrobno
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, propasírovaného
- hrst petrželky, nasekané
- 4 lžíce maniokové mouky (případně kokosové moučky)
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 1 lžíce másla
- půl lžičky mletého nového koření
- 1 pomeranč, očištěný a nakrájený na tenká kolečka
- sůl, pepř
- olej
Molho apimentado:
- 1 velká cibule, nasekaná nadrobno
- 2 rajčata, nakrájená nadrobno
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 2 malagueta papričky, nakrájené nadrobno
- šťáva z půl limetky
- sůl, pepř
- olej
Ve větším hrnci s osolenou vodou povaříme fazole asi 1,5–2 hodiny, dokud nejsou téměř měkké. Postupně z povrchu vody odstraňujeme pěnu. Mezitím na pánvi osmažíme slaninu, pikantní klobásu a italskou klobásku. Maso dáme na stranu a na stejné pánvi opékáme cibuli, česnek a polovinu petrželky. Dochutíme solí, pepřem a novým kořením.
Klobásu, slaninu, sušené hovězí a cibulovou směs přidáme k fazolím. Vody by v tomto momentu mělo být malinko víc, než fazolí. Vaříme, dokud feijoada nezhoustne, zhruba další půl hodinu. Osolíme a opepříme. Nakonec na pánvi na másle opražíme maniokovou mouku, přidáme zbytek petrželky a pomerančovou kůru.
Připravíme si omáčku, na kterou v mixéru zpracujeme všechny ingredience, přidáme trochu oleje a limetkovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Každou porci posypeme maniokovou směsí a podáváme s rýží, nakrájenými kousky pomeranče, pálivou omáčkou a restovaným kadeřávkem.
Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla.