Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Husty guláš s fazolemi, masem a chilli. Jak na brazilskou feijoadu?

Jídlo

  5:18
Feijoada je považována za brazilské národní jídlo. Jedná se o hustý „guláš“ z černých fazolí (od slova feijão, čili fazole), se spoustou čerstvého, uzeného, sušeného i soleného masa. Podobnost s různými variacemi fazolových jídel v Evropě (maďarský babgulyás nebo francouzský cassoulet) není náhodná. Původní verzi po Evropě údajně rozšířili Římané při dobývání starého kontinentu.

Feijoada je považována za brazilské národní jídlo. Jedná se o hustý „guláš“ z černých fazolí (od slova feijão, čili fazole), se spoustou čerstvého, uzeného, sušeného i soleného masa. foto: Chilli, průvodce světem pálivého jídla

Příbuzné fazolové pokrmy tak nalezneme i v Itálii, Rumunsku nebo Španělsku. V Brazílii feijoada platí za slavnostní pokrm, ideální pro přípravu mnoha porcí. Podle místní legendy byl hodně rozšířený mezi brazilskými otroky, kteří k jeho přípravě používali různé méně ceněné části prasete, jako uši nebo pracičky, a zahušťovali ho maniokovou moukou. 

Dnes jsou běžné i modernější varianty, poněkud vybíravější počítají i s libovějšími kusy masa. Feijoada se podává s maniokovou směsí zvanou farofa, čerstvými pomeranči, restovaným kadeřávkem a pikantní omáčkou molho apimentado.

Feijoada

  • 450 g černých fazolí, namočených ve vodě přes noc
  • 2 nožičky pikantního choriza, nakrájené na tlustší kolečka
  • 2 italské klobásy salsiccia, nebo oblíbené měkké klobásy
  • 150 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
  • 100 g sušeného hovězího (beef jerky), nasekaného nadrobno
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, propasírovaného
  • hrst petrželky, nasekané
  • 4 lžíce maniokové mouky (případně kokosové moučky)
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžíce másla
  • půl lžičky mletého nového koření
  • 1 pomeranč, očištěný a nakrájený na tenká kolečka
  • sůl, pepř
  • olej

Molho apimentado: 

  • 1 velká cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 rajčata, nakrájená nadrobno
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 malagueta papričky, nakrájené nadrobno
  • šťáva z půl limetky
  • sůl, pepř
  • olej

Ve větším hrnci s osolenou vodou povaříme fazole asi 1,5–2 hodiny, dokud nejsou téměř měkké. Postupně z povrchu vody odstraňujeme pěnu. Mezitím na pánvi osmažíme slaninu, pikantní klobásu a italskou klobásku. Maso dáme na stranu a na stejné pánvi opékáme cibuli, česnek a polovinu petrželky. Dochutíme solí, pepřem a novým kořením.

Klobásu, slaninu, sušené hovězí a cibulovou směs přidáme k fazolím. Vody by v tomto momentu mělo být malinko víc, než fazolí. Vaříme, dokud feijoada nezhoustne, zhruba další půl hodinu. Osolíme a opepříme. Nakonec na pánvi na másle opražíme maniokovou mouku, přidáme zbytek petrželky a pomerančovou kůru.

Připravíme si omáčku, na kterou v mixéru zpracujeme všechny ingredience, přidáme trochu oleje a limetkovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Každou porci posypeme maniokovou směsí a podáváme s rýží, nakrájenými kousky pomeranče, pálivou omáčkou a restovaným kadeřávkem. 

Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...