Tento salát je výjimečně chutný a byl to oblíbený salát mého tatínka, právě proto, že jde o „těžší“ a sytý salát. Listový salát s ančovičkami a vejcem je doporučitelný salát pro všechny, kteří rychle spalují a po lehkých zeleninových salátech mají brzy hlad. Je vhodný jako hlavní chod k obědu či k večeři. Jako předkrm doporučuji zeleninovou polévku.
Listový salát s ančovičkami a vejcem
Oheň:
- hrst rukoly
- 1 čekankový puk
Země:
- 1 avokádo
- 1 čtvrtka ledového salátu
- 1 velká červená paprika
- 3 vejce, uvařená na tvrdo
- 1 lžíce medu nebo panely
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Kov:
- 4 ředkvičky
- 2 lžičky dijonské hořčice
Voda:
- nerafinovaná sůl
- 8 ančoviček (naložených v oleji)
Dřevo:
- šťáva z půlky citrónu
Postup: Zeleninu důkladně omyjeme. Ledový salát, čekanku a papriku nakrájíme na proužky. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky. Ředkvičky také nakrájíme na plátky. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy a promícháme.
V misce vyšleháme olivový olej s dijonskou hořčicí. Přidáme med, sůl a šťávu z citrónu. Jemně rozšleháme vidličkou. Dresinkem zalijeme salát a dobře promícháme. Salát ozdobíme ančovičkami a na čtvrtky nakrájeným vejcem. K salátu můžeme servírovat bio celozrnný žitný kváskový chléb.