Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ideální letní dezert? Angreštový koláč s bezinkovým sirupem

Jídlo

  6:00
Srstka angrešt neboli zkráceně angrešt je sezónním ovocem a snad každému se vybaví jeho nezvykle ostrá a kyselá chuť. I když jeho nutriční hodnoty jsou velmi ceněné (je doslova nabitý vším od vitamínů přes stopové prvky, vlákninu a jiné zdraví prospěšné látky), s chutí a jeho použitím v kuchyni je to již slabší.

Prasklé bobule angreštu dávají koláči charakter foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Zatímco s rybízem si poradíme snadno, angrešt i přes svůj mimořádně vysoký obsah pektinu stále lehce pokulhává. Není divu, komu by se nevrátil ve vzpomínkách úšklebek při nakousnutí zvláště méně šlechtěných kyselých odrůd, a pokud si vzpomeneme na angreštové marmelády, nadšením právě také neoplýváme. Kdysi býval k dostání angreštový kompot, který obohacoval některé mdlé pokrmy ve školních jídelnách. S tím je ale konec, se znovuobjevením bezinkového sirupu vznikla i nejlepší kombinace pro angrešt.

Jak si zamilovat angrešt

A tak pokud nesníte všechen angrešt ze stromků, protože právě nejste velkými příznivci výrazně aromatické angreštové dužiny a kyselejší slupky, dejte si angrešt s bezinkovým sirupem. Kombinace těchto chutí vás dostane do stavu, kdy si angrešt opravdu zamilujete. Nakonec, které ovoce v sobě snoubí kyselost i sladkost a ještě krásné aroma?

Angrešt, bezinkový sirup a smetana

Připravte si angreštový koláč s bezinkovým sirupem a kysanou smetanou - kombinace jejich chutí se dá přirovnat k nebeskému koncertu. Navíc si usnadněte i korpus a volte sušenkový, takže žádné velké pečení. Ideálně si můžete koláč připravit v předstihu a nechat pár hodin odležet, koláč se „usadí“ a jeho chuť bude ještě lahodnější. 

Angreštům odstraňte stopky

Pokud vám nezbyla z minulých sklizní angreštová marmeláda, klidně ji vynechte a raději nepoužijte žádnou, aby se nenarušilo spojení unikátních chutí angreštu a bezinek. Moje dcera tento koláč připravila na letní zahradní party spojenou s oslavou a úspěch měl grandiózní! Neváhejte, dokud je k dispozici čerstvý angrešt (můžete samozřejmě použít i mražený), a dejte se do přípravy chladivého lahodného koláče. Není složitý, jen je nutné při jeho přípravě zachovat předepsaný postup. Vyplatí se to, protože koláč je mimořádně dobrý.

Angreštový koláč s bezinkovým sirupem

Inspirováno Waitrose
na korpus a náplň:

  • 1 velké rodinné balení BB čokoládových sušenek
  • 60 g másla
  • 1 bílek
  • 4 lžíce angreštové marmelády
  • 100 bezinkového sirupu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 125 g moučkového cukru
  • 3 vejce velikosti L

Na angreštovou polevu:

  • 300 g čerstvého nebo mraženého angreštu
  • 3 lžíce pískového cukru
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (možno použít i bramborový)

Postup: Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem dortovou formu s vyndavacím dnem o průměru cca 20 cm nebo jinou koláčovou formu. Sušenky rozlámejte v mixéru nebo v igelitovém sáčku a smíchejte se změklým máslem a bílkem tak, aby se směs spojila. Sušenkovou směs lžící nebo skleničkou přitlačte rovnoměrně do formy a uhlaďte. Dejte do trouby na plech a pečte 10 minut.

Angrešt můžete zamrazit a použít na koláč

Vyndejte, ještě jednou lžící uhlaďte a odložte stranou. Snižte teplotu na 150 °C. Angreštovou marmeládu spolu s 1 lžící bezinkového sirupu promíchejte a rozetřete na upečený korpus. Zatím v jiné misce mixérem smíchejte kysanou smetanu, moučkový cukr a celá vejce. Postupně do směsi přidávejte zbytek bezinkového sirupu a krém opatrně rozložte na korpus. Dejte do trouby na nižší teplotu 150 °C a pečte ještě 40-45 minut, dokud si krém takzvaně nesedne, a to i s případným ne úplně propečeným středem koláče. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Poté ještě dejte do ledničky a chlaďte asi tak 2 hodiny, než krém úplně ztuhne a zchladne.

Angreštový koláč s bezinkovým sirupem

Nakonec si připravte polevu z angreštů. Omyté a odstopkované angrešty dejte do hrnce spolu s cukrem a citrónovou šťávou, přidejte 3 lžíce vody (pokud použijete mražený angrešt, vodu vynechte anebo jí přidejte méně) a lehce poduste, než se cukr rozpustí a angrešty lehce změknou, ale stále alespoň některé zůstávají ve tvaru, což trvá asi 3-4 minuty. Rozpusťte škrobovou moučku s 1 lžící vody a přidejte k angreštovému kompotu. Převařte 1 minutu (ne více), odstavte a nechte zchladnout. Tuto polevu dejte lžící na koláč těsně před jeho podáváním. 

Autor: