Zatímco s rybízem si poradíme snadno, angrešt i přes svůj mimořádně vysoký obsah pektinu stále lehce pokulhává. Není divu, komu by se nevrátil ve vzpomínkách úšklebek při nakousnutí zvláště méně šlechtěných kyselých odrůd, a pokud si vzpomeneme na angreštové marmelády, nadšením právě také neoplýváme. Kdysi býval k dostání angreštový kompot, který obohacoval některé mdlé pokrmy ve školních jídelnách. S tím je ale konec, se znovuobjevením bezinkového sirupu vznikla i nejlepší kombinace pro angrešt.
Jak si zamilovat angrešt
A tak pokud nesníte všechen angrešt ze stromků, protože právě nejste velkými příznivci výrazně aromatické angreštové dužiny a kyselejší slupky, dejte si angrešt s bezinkovým sirupem. Kombinace těchto chutí vás dostane do stavu, kdy si angrešt opravdu zamilujete. Nakonec, které ovoce v sobě snoubí kyselost i sladkost a ještě krásné aroma?
Angrešt, bezinkový sirup a smetana
Připravte si angreštový koláč s bezinkovým sirupem a kysanou smetanou - kombinace jejich chutí se dá přirovnat k nebeskému koncertu. Navíc si usnadněte i korpus a volte sušenkový, takže žádné velké pečení. Ideálně si můžete koláč připravit v předstihu a nechat pár hodin odležet, koláč se „usadí“ a jeho chuť bude ještě lahodnější.
Pokud vám nezbyla z minulých sklizní angreštová marmeláda, klidně ji vynechte a raději nepoužijte žádnou, aby se nenarušilo spojení unikátních chutí angreštu a bezinek. Moje dcera tento koláč připravila na letní zahradní party spojenou s oslavou a úspěch měl grandiózní! Neváhejte, dokud je k dispozici čerstvý angrešt (můžete samozřejmě použít i mražený), a dejte se do přípravy chladivého lahodného koláče. Není složitý, jen je nutné při jeho přípravě zachovat předepsaný postup. Vyplatí se to, protože koláč je mimořádně dobrý.
Angreštový koláč s bezinkovým sirupem
Inspirováno Waitrose
na korpus a náplň:
- 1 velké rodinné balení BB čokoládových sušenek
- 60 g másla
- 1 bílek
- 4 lžíce angreštové marmelády
- 100 bezinkového sirupu
- 200 ml zakysané smetany
- 125 g moučkového cukru
- 3 vejce velikosti L
Na angreštovou polevu:
- 300 g čerstvého nebo mraženého angreštu
- 3 lžíce pískového cukru
- šťáva z ½ citrónu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (možno použít i bramborový)
Postup: Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem dortovou formu s vyndavacím dnem o průměru cca 20 cm nebo jinou koláčovou formu. Sušenky rozlámejte v mixéru nebo v igelitovém sáčku a smíchejte se změklým máslem a bílkem tak, aby se směs spojila. Sušenkovou směs lžící nebo skleničkou přitlačte rovnoměrně do formy a uhlaďte. Dejte do trouby na plech a pečte 10 minut.
Vyndejte, ještě jednou lžící uhlaďte a odložte stranou. Snižte teplotu na 150 °C. Angreštovou marmeládu spolu s 1 lžící bezinkového sirupu promíchejte a rozetřete na upečený korpus. Zatím v jiné misce mixérem smíchejte kysanou smetanu, moučkový cukr a celá vejce. Postupně do směsi přidávejte zbytek bezinkového sirupu a krém opatrně rozložte na korpus. Dejte do trouby na nižší teplotu 150 °C a pečte ještě 40-45 minut, dokud si krém takzvaně nesedne, a to i s případným ne úplně propečeným středem koláče. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Poté ještě dejte do ledničky a chlaďte asi tak 2 hodiny, než krém úplně ztuhne a zchladne.
Nakonec si připravte polevu z angreštů. Omyté a odstopkované angrešty dejte do hrnce spolu s cukrem a citrónovou šťávou, přidejte 3 lžíce vody (pokud použijete mražený angrešt, vodu vynechte anebo jí přidejte méně) a lehce poduste, než se cukr rozpustí a angrešty lehce změknou, ale stále alespoň některé zůstávají ve tvaru, což trvá asi 3-4 minuty. Rozpusťte škrobovou moučku s 1 lžící vody a přidejte k angreštovému kompotu. Převařte 1 minutu (ne více), odstavte a nechte zchladnout. Tuto polevu dejte lžící na koláč těsně před jeho podáváním.