130 let

VIDEORECEPT: Indonéská kuřecí polévka Soto ayam

Jídlo
  •   6:07
V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou kuchyni v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kuřecí polévka Soto ayam původem z Indonésie. Objevte kouzlo všech druhů asijské kuchyně

Potřebné suroviny na 4 porce:

  • Vařená kuřecí prsa 400g
  • Uvařený Bok choy 2 ks.
  • Sojové klíčky 50 g.
  • Smažené tofu nakrájené na kostičky 1 ks
  • Vařená křepelčí vajíčka 4 ks.
  • Vařené rýžové nudle 4 hrsti
  • Čerstvý koriandr 1 svazek

Základ na polévku:

  • Oloupané a na jemno nakrájené šalotky 6 ks
  • Očistěný česnek 2 stroužky
  • Nakrájený zázvor na jemno 1 pol. lžíce
  • Kurkuma 1⁄4 pol lžíce
  • Koriandrová semena 1 pol. lžíce
  • Kuřecí vývar 0,5l
  • Kokosové mléko 0,5l

Postup:
1) V hrnci na rozpáleném tuku orestujeme nakrájenou šalotku, česnek, zázvor a koriandrová semena. Důkladně orestujeme a přisypeme kurkumu. Lehce promícháme o podlijeme kuřecím vývarem. Základ pomalu prováříme 15 minut.

2) Základ na polévku provařéme a promixujeme tyčovým mixérem v jemně krémovou polévku, kterou ještě zjemníme kokosovým mlékem.

3) Polévku dochutíme solí a můžeme přidat nakrájenou chilli papričku.

Servírování:
Do misky nalijeme 1 naběračku polévky, postupně přidáme nakrájená vařená kuřecí prsa, Bok choy, sojové klíčky, rýžové nudle, smažené tofu, rozkrojená křepelčí vejce. Polévku Soto ayam ozdobíme čerstvým koriandrem, smaženou šalotkou. Popřípadě můžeme přidáme dle chuti chilli olej.

Autor: Lidovky.cz