Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Irská káva a Gingeroni. Nejlepší kávové drinky na světě

Jídlo

  8:00
I míchání kávy s alkoholem má jasně daná pravidla a své vlastní mistrovství. V kategorii Coffee in good spirits se ve švédském Göteborgu stal vicemistrem Čech Ondřej Hurtík. A jak se takové drinky připravují?

O kvalitě kávy napovídá pěna. foto: Shutterstock

“Musíte ideálně zkombinovat skvělou kávu, špičkový alkohol a k tomu předvést show. A tím vším zaujmout porotu, která už pila tisíce různých kávových drinků,” řekl serveru Lidovky.cz barista Hurtík a dodává: „Nevyhrává pravidlo čím komplikovanější, tím lepší. Nemůžete to překombinovat. Účelem je, aby v drinku byly cítit všechny použité ingredience a byly vzájemně vybalancované,” vysvětluje barista.

Gingeroni

  • 1 cl žufánek OMG gin
  • 1 cl žufánek WTF vermut
  • 1 cl Grand Marnier Cordon Rouge
  • 1 cl Campari Bitter
  • 1 espresso (Ethiopia Yirgacheffe Wote washed)
  • 3 cl zázvorového čaje

Smíchejte gin, vermut, likér a bitter. Vše důkladně zahřejte. Na závěr přidejte espresso a zázvorový čaj. Rozlijte do šálků. Drink je vhodný například jako digestiv a základem úspěchu je opravdu kvalitní a zajímavý alkohol a výběrová káva, která s ním ladí. V Ondřejově případě je koktejl založen na výrazném květinovém aroma kávy, ginu a vermutu, které je podtrženo bylinnou hořkostí.

Rosemary

  • 2 cl žufánek OMFG gin
  • 2 cl Grand Marnier Cordon Rouge infuzovaný kávou
  • 7,5 cl ledové filtrovaná kávy (Ethiopia Yirgacheffe Wote washed)
  • 5 cl Fentimans růžové limonády

Kávu filtrovanou na led smícháme s ginem a likérem a nalijeme do sklenice s kostkou ledu. Zalijeme růžovou limonádou a doplníme snítkou rozmarýnu pro zvýraznění ginového aroma. Káva schlazením trochu ztrácí svoji krásnou aromatiku a ovocitost. Gin a limonáda s citrusovými a květinovými tóny je navrací zpět. Perlivá limonáda dodává drinku svěžest. 

Irská káva

  • 2 espressa  (Ethiopia Yirgacheffe Wote washed)
  • 3 cl whisky Nikka from the barrel
  • 25 g sirupu z kokosového cukru
  • 10 cl horká voda
  • 50 g extra tučné 40% smetany

Do sklenky nalijte cukrový sirup, double espresso a whisky. Dolijte horkou vodou cca 2 cm pod okraj a důkladně promíchejte. Smetanu lehce našlehejte například v shakeru, ale pozor, jenom tak, aby si zachovala tekutou konzistenci. Poté ji opatrně lijte přes lžičku, aby na hladinu padala z co nejmenší výšky a zůstala tak na povrchu nápoje a nemísila se s kávou. Musejí se smísit až při napití. Smetanou takto dolijte sklenici až po okraj.

Autor: