Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Italský pokrm, který si zamilujete. Jak na parmigiana di melanzane?

Jídlo

  5:54
Oblíbený pokrm italské kuchyně, který si můžete vychutnat jako hlavní chod jak v zimních, tak i v letních měsících. Není složitý na přípravu a nezabere ani mnoho času. Takže jak na parmigiana di melanzane?

Parmigiana di melanzane foto: Shutterstock

Parmigiana di melanzane

  • 2 velké lilky
  • 450 g zralých oloupaných rajčat
  • 120 g nastrouhaného parmazánu
  • 400 g mozzarelly
  • středně velkou cibuli a stroužek
  • česneku, najemno nakrájené
  • olivový olej
  • bazalku

Lilek nakrájíme na asi centimetr široké plátky, osolíme a necháme odležet. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku: cibuli necháme velmi pomalu zvláčnět na oleji, přidáme česnek, rajčata a trochu vody. Dusíme, až rajčata zesládnou a je možné je rozmačkat lžící. Ochutíme bazalkou.

Osušené plátky lilku lze buď ogrilovat, mírně potřené olivovým olejem, nebo je z obou stran opéci na pánvi, dokud nezezlátnou. Z mozzarelly mírným stiskem vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ji.

Dno zapékací misky pokryjeme rajčatovou omáčkou a na ni klademe připravené ingredience v pořadí lilek, parmazán, mozzarella, další vrstva omáčky. Docela nahoru patří vrstva parmazánu, variantně strouhanka. Zapékáme zhruba 40 minut při teplotě 180 stupňů. Parmigianu lze podávat teplou i studenou, jako přílohu, předkrm i samostatné lehké jídlo. V chladu může „zrát“ i několik dní.

Autor:
Témata: Lilek, pokrm

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...