Pondělí 12. dubna 2021svátek má Julius 10 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Italský pokrm, který si zamilujete. Jak na parmigiana di melanzane?

Parmigiana di melanzane | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Parmigiana di melanzane | foto: Shutterstock

Oblíbený pokrm italské kuchyně, který si můžete vychutnat jako hlavní chod jak v zimních, tak i v letních měsících. Není složitý na přípravu a nezabere ani mnoho času. Takže jak na parmigiana di melanzane?

Parmigiana di melanzane

  • 2 velké lilky
  • 450 g zralých oloupaných rajčat
  • 120 g nastrouhaného parmazánu
  • 400 g mozzarelly
  • středně velkou cibuli a stroužek
  • česneku, najemno nakrájené
  • olivový olej
  • bazalku

Lilek nakrájíme na asi centimetr široké plátky, osolíme a necháme odležet. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku: cibuli necháme velmi pomalu zvláčnět na oleji, přidáme česnek, rajčata a trochu vody. Dusíme, až rajčata zesládnou a je možné je rozmačkat lžící. Ochutíme bazalkou.

Osušené plátky lilku lze buď ogrilovat, mírně potřené olivovým olejem, nebo je z obou stran opéci na pánvi, dokud nezezlátnou. Z mozzarelly mírným stiskem vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ji.

Dno zapékací misky pokryjeme rajčatovou omáčkou a na ni klademe připravené ingredience v pořadí lilek, parmazán, mozzarella, další vrstva omáčky. Docela nahoru patří vrstva parmazánu, variantně strouhanka. Zapékáme zhruba 40 minut při teplotě 180 stupňů. Parmigianu lze podávat teplou i studenou, jako přílohu, předkrm i samostatné lehké jídlo. V chladu může „zrát“ i několik dní.

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

Vadí mi, když u nás Slováci nemluví česky, říká hlasová poradkyně

Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude pohoršovat. Je dost zralá a dost zaměstnaná...

Cestu do Egypta nedoporučuji. Covid tu prodělat nechcete, říká velvyslanec

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V turistických letoviscích jsou nemocnice pro pacienty s covidem-19. Je však třeba mít dobré pojištění v případě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!