130 let
Kobylky jsou nejlepší smažené a jsou košer.

Kobylky jsou nejlepší smažené a jsou košer. | foto: ČTK

Izraelští rabíni se přou o to, jestli jsou kobylky košer

Jídlo
  •   7:00
TEL AVIV - Mračna žravých kobylek, která tento týden zaplavila jižní Izrael, nedělají těžkou hlavu jen izraelským zemědělcům.

Mračna žravých kobylek, která tento týden zaplavila jižní Izrael, nedělají těžkou hlavu jen izraelským zemědělcům.

Nejnovější invaze tohoto hmyzu znovu rozdmýchala staletý spor mezi rabíny o to, zda jsou kobylky košer. Židovští náboženští učenci jsou v této otázce názorově rozděleni. Prominentní rabín Izchak Josef se nyní jednoznačně vyslovil proti konzumaci kobylek, napsal izraelský list Haarec.

Dávnověky popcorn

Během staletí si mnozí židovští učenci lámali hlavy nad tím, jestli jsou kobylky košer. Ve Starém zákoně jsou sice uváděny mezi živočišnými druhy, které jsou podle přísných náboženských pravidel "jedlé"; rabín Josef, syn duchovního vůdce ultrakonzervativní náboženské strany Šas, ale chová pochybnosti ohledně toho, zda u dnešních kobylek jde o stejný druh. V dané otázce také neexistuje "žádná jednoznačná tradice", řekl izraelskému deníku.

Miliony kobylek zaplavily v minulých dnech jižní Izrael. Přilétly tam z Egypta, kde už zdecimovaly část úrody. Obzvláště nábožensky založení židé z Jemenu a Maroka mají pražené kobylky v oblibě jako mimořádnou lahůdku. Na různých webech se dokonce objevují recepty na přípravu kobylek, které Haarec nazývá jakýmsi "dávnověkým popkornem".

Autoři: Lidovky.cz, ČTK