19. března 2019 5:12 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Hází komisaři schválně vidličky na zem a musí mít podnik ubrusy? 10 pravd a mýtů o michelinských hvězdách

Michelin rozdával hvězdy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Michelin rozdával hvězdy. | foto: Reuters

Michelinské hvězdy jsou nejprestižnějším oceněním v gastronomii. Není divu, že je jejich udělování (a odebírání) poněkud tajemnou záležitostí, opředenou spoustou dohadů a fám. Co je na nich pravdy?

Pokládá příbor na zem, aby otestoval bdělost obsluhy

Opravdu ne, to se dělá jen ve filmech. „Inspektoři nicméně velmi pečlivě studují lístky a nenápadně sledují všechno, co se děje kolem. Nikdy jsem ale nezažil, že by si něco fotili,“ upozorňuje Cahel. A právě tím můžou být paradoxně nápadní, protože v dnešní době si hosté jídla běžně fotí.

Stejně tak se stává zvykem, že si spolustolovníci schválně objednají každý něco jiného a pak od sebe ochutnávají. To u komisařů nepřipadá v úvahu, protože jim to prý „s vysokou gastronomií nejde dohromady“.

V restauraci - ilustrační foto
Jana Bilíková, Jídlo a radost

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!