• schránka
  • Přihlásit Můj účet
Sůl (ilustrační foto)

Sůl (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Jak konzumovat méně soli? Vyhněte se dochucovadlům a polotovarům

Jídlo
  •   6:55
Vysoký krevní tlak i kardiovaskulární choroby. Nadbytek soli v jídelníčku sebou přináší velká zdravotní rizika. Přitom dospělý člověk průměrně konzumuje až dvojnásobek množství soli, než jaké doporučuje Světová zdravotnická organizace. U Čechů je to podle některých studií dokonce trojnásobek.

Důvodem, který stojí za zdravotními riziky, zejména za vysokým krevním tlakem, je sodík. Právě ten v potravě přijímáme nejčastěji v podobě kuchyňské soli a velmi často nepozorovaně v podobě dusitanových solí a glutamátu například v uzeninách nebo různých pochutinách nebo chipsech. Za naši nadměrnou spotřebu soli může především rozmach vysoce zpracovaných potravin, ale i fakt, že se jednoduše stále zvětšují naše porce.

Jak moc solíte? Pět gramů denně už je příliš

Nadbytečný příjem soli nejen zvyšuje krevní tlak, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Sůl také zlepšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou. Vysoký příjem soli zbytečně zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko rakoviny a přispívá k nevhodným stravovacím návykům.

Jak tedy příjem soli snížit? „Na začátek je dobré si uvědomit, kolik soli jídlo během své cesty na náš stůl potká. Některé potraviny obsahují sodík přirozeně, například mléko, maso nebo mořské plody. Tam se mu nevyhnete, ale není to ani nutné, pokud nepřidáte příliš jinde. Ve velkém se ale sůl vyskytuje v polotovarech a zpracovaných potravinách, jako je pečivo, uzeniny, sýry, konzervy nebo sladké a slané pochutiny. Další sůl často přibude během vaření (vaříme v osolené vroucí vodě, používáme dehydrované bujóny, přesolené kořenící směsi apod.) a nakonec i na stole (dochucovadla, sůl v solničce),“ vysvětluje David Kukla ze Sklizeno.

Čtěte etikety

Některá jídla obsahují hodně soli, i když na první ochutnání slanou chuť téměř necítíte. Je to například kvůli tomu, že ji maskuje vysoký obsah cukru. Proto se vyplatí číst etikety. Potřeba soli je většinou věcí zvyku. Čím více solíme, tím více soli vyžadujeme – a naopak. Pokud tedy začnete konzumaci soli po malých dávkách snižovat, chuťového rozdílu v negativním slova smyslu si ani nevšimnete. Naopak po čase zjistíte, že daleko více vnímáte jemnější chutě, které jste dřív necítili, protože je v jídle přebyla agresivnější sůl.

5 tipů, jak snížit příjem soli

  • Zbavte se přesolených kořenících směsí a udělejte si zásoby bylinek a jednodruhového koření, kterým budete dochucovat namísto soli. Ve Sklizeno najdete dokonce kořenící směsi, které sůl nahrazují
  • Pokrmy solte jednou na začátku vaření a dále již nepřisolujte, místo bujónové kostky používejte nesolený domácí vývar - jídlo nepřesolíte, ale přirozeně ochutíte.
  • Z jídelního stolu odstraňte slánku a další slaná dochucovadla, jako je sojová omáčka nebo polévkové koření.
  • Solené pochutiny nahraďte alternativami – solené chipsy a snacky plné glutamátu nahraďte zdravějšími snacky
  • Hlídejte si na etiketách obsah soli a vybírejte potraviny s nižším obsahem, ignorujte výrobky s obsahem glutamátu E621. Velké rozdíly jsou například u uzenin, pochutin a především u polotovarů, hotových a instantních jídel.

Autor: ape Lidovky.cz