Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jak kupovat a vařit těstoviny al dente?

Jídlo

  14:51
Obal s italskou vlajkou či vyvedený v italských národních barvách ještě nezaručí, že si pochutnáte na těstovinách al dente jako v Itálii. Můžete být sebelepší kuchařka, ale z některých těstovin pochoutku prostě nevykouzlíte. Jak správně vybrat a uvařit těstoviny, jsem se zeptala tří odborníků na italskou kuchyni.
Italské těstoviny (ilustrační foto)

Italské těstoviny (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Andrea Accordi, šéfkuchař restaurace Allegro

Jak vybrat těstoviny? Řiďte se značkou. Když znáte historii společnosti, víte, zda vyrábí těstoviny ručně, jestli se jedná o menšího výrobce zaměřujícího se na kvalitu produktu, jakou mouku používá apod. Dívejte se i na složení a způsob a délku sušení (ideálně 24-48 hodin). Když se těstoviny suší moc rychle, je složité (až nemožné) uvařit je al dente. Kvalitní těstoviny musejí být z italské semolinové mouky, typ 0.

Značka: Nakupujte v italských lahůdkách, v některých prodávají těstoviny i čerstvé. V supermarketu: Cocco, Pasta Gragnano a De Cecco (tam suší těstoviny velmi pomalu, dobře se proto vaří).

Jak je uvařit al dente? Opravdu je důležité řídit se návodem na obalu. Nešetřete vodou, vařte je ve velkém hrnci a vložte je do skutečně vroucí osolené vody. Nejdřív si ale připravte omáčku (viz níže).

Rychlý recept: Špagety s rajčaty a bazalkou. Na pánev nalijte 2 lžíce extra panenského olivového oleje, vložte 2 stroužky česneku rozkrojené na půlky a zahřívejte olej až do momentu, kdy se česnek začíná smažit, ale nemění barvu. Přisypte 150 g přepůlených sladkých rajčátek cherry, osolte, opepřete čerstvým pepřem a vařte při nízké teplotě asi 4 minuty. Vyndejte česnek a přidejte hrst čerstvě nakrájené bazalky. Promíchejte a odstraňte pánev z plamene. Uvařené scezené špagety vložte do pánve s omáčkou, zalijte trochou olivového oleje, zamíchejte a hned podávejte. Nesypejte parmezánem, přebil by chuť rajčat a olivového oleje.

špageti s rajčatovou omáčkou

Dagmar De Blasio Denčíková, tlumočnice a soudní překladatelka z italštiny do češtiny a slovenštiny

Jak vybrat těstoviny? Musejí být z tvrdé pšenice (grano duro), na niž už přecházejí i české značky. Těstoviny z Itálie jsou ale zárukou kvality, jsou totiž kontrolovány (jako například víno).

Na obalu musíte najít všechny důležité informace - většinou je tam nápis "Pasta di semola di grano duro" a pár informací o výrobci. U nejkvalitnějších těstovin tu najdete celý rodokmen - kde rostla pšenice, v jakém mlýně se mlela atd. Číslo u špaget označuje tloušťku těsta.

Značka: Nezmýlíte se u italské značky Barilla. Dobré jsou i Agnesi, Del Castello, Pasta Zara a Ponte.

Jak je uvařit al dente? Do dostatečného množství vroucí osolené vody kápněte olivový olej a vsypte těstoviny. Délka vaření závisí na velikosti, těstoviny ke konci raději ochutnávejte.

Rychlý recept: Špagety s olejem a česnekem. Uvařte špagety al dente. Mezitím na pánev nalijte 3 lžíce olivového oleje, přidejte 2-3 stroužky nožem zmáčknutého česneku (nelisujte ho, chuť by byla moc silná). Přisypte najemno nasekaný kousek čerstvé chilli papričky a mletý pepř. Zlehka osmahněte, vsypte na scezené špagety, promíchejte a podávejte.

Maurizio Marino, šéfkuchař a majitel restaurací LUNA di NOTTE, La vita e bella a pizzerie Pepe Nero

Jak vybrat těstoviny? Podle značky a použitých surovin. Roli hraje i podnebí, počasí, voda a mouka.

Značka: Nejlepší těstoviny jsou z města Gragnano, kde mají 500letou tradici výroby. Stále se zde dodržuje tradice sušení těsta na ulicích na přímém slunci. Podnebí a voda jsou tu výjimečné. Velmi kvalitní jsou i De Cecco a Barilla.

Jak je uvařit al dente? Vodu v hrnci ohřejte k varu, osolte a vložte těstoviny. Každý druh potřebuje vařit jinak dlouho, proto je ke konci ochutnávejte.

Rychlý recept: Špagety se slávkami. V hlubší pánvi rozpalte 2 lžíce sicilského olivového oleje, nožem rozbijte 3 stroužky česneku a orestujte ho. Přidejte 350 g očištěných slávek a hrst nasekané petržele. Až se mušle otevřou, zalijte 1 a půl naběračkou rybího vývaru. Špagety vhoďte do osolené vroucí vody a vařte asi 7 minut, pak slijte a smíchejte s omáčkou. Z pánve vylovte česnek a nechte odpařit všechnu tekutinu. Jakmile vznikne krémová omáčka, špagety rozdělte na talíře, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.

Všechny recepty jsou na čtyři porce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!