Neděle 17. ledna 2021svátek má Drahoslav -8 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na čerstvé bylinky?

Bazalka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bazalka. | foto: Shutterstock

Italové bylinkám říkají vůně (profumi) a hojně jich využívají (vzpomeňte si na pesto). Čerstvé i sušené bylinky si rozumějí i s českou kuchyní. Pozvěte je dál! Víme, kde je koupíte i jak je uchováte v plné formě.

Glenn Zdeněk Švarc, šéfkuchař italské restaurace Osteria Da Clara

Glenn Zdeněk Švarc.

Čerstvé, nebo sušené?

Do omáček, k ochucení masa, ryb a salátů používám většinou čerstvé bylinky: bazalku, rozmarýn, šalvěj, petrželku, tymián, majoránku a příležitostně mátu, pažitku nebo koriandr. Oregano a semínka fenyklu používám sušené.

Kde je koupit?
Naši restauraci zásobuje firma Profruit, která dodává i do maloobchodů. V dobré kvalitě prodávají bazalku, petržel, mátu a koriandr vietnamská zelinářství a supermarkety Albert a Tesco (tam koupíte i rozmarýn a šalvěj). Máte-li čas a bydlíte v Praze, vydejte se na trh v Havelské ulici. Anebo bylinky pěstujte sami.

Jak je skladovat?
V lednici vydrží pár dní čerstvé, když je utržené uložíte do plastového sáčku. Jediná bazalka vadne velmi rychle. Celé listy rozmarýnu, šalvěje a tymiánu pevně zavažte v plastovém sáčku a zamrazte, nejdéle na 2 až 3 měsíce. Petrželku a bazalku omyjte, nasekejte najemno a zmrazte v malých krabičkách nebo formičkách na led.

Recept na: rozmarýnovou salsu.
V mixéru smíchejte 2 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 10 ančoviček, šťávu ze 2 citronů a 150 ml extra panenského olivového oleje. Rozmixujte dohladka a podávejte s čerstvě grilovaným rybím filetem.

Markéta Hrubešová, herečka a gurmánka

Markéta Hrubešová.
Proč používat bylinky?
Z obyčejného pokrmu vyčarují dílo hodné šéfkuchaře. Lístek šalvěje, lžička másla a telecí steak - neodolatelná kombinace. Čerstvá bazalka, voňavá rajčata a mozzarella - znáte jednodušší a chutnější předkrm?

Čerstvé, nebo sušené?
Čerstvé bylinky používám prakticky všude, ale nejsou-li po ruce, použiji sušené - hlavně bazalku, tymián, rozmarýn, oregano a estragon. V zimě sáhnu po mražených, prodávají se v malých praktických baleních.

Kde je koupit?
Nejlepší jsou z vlastní zahrady, ze zahradnictví nebo od vietnamských prodejců. V supermarketech koupíte rychlené bylinky, které postrádají chuť a vůni a rychle vadnou.

Jak je skladovat?
Sušené v neprůhledných dózách v suchu a temnu. Před použitím je lehce promněte v dlani. Skvělé jsou i bylinkové oleje. Do láhve s olivovým olejem vložte pár větviček rozmarýnu nebo tymiánu, případně s česnekem nebo čili papričkou a nechte 48 hodin stát. Nespotřebované čerstvé bylinky - mátu, bazalku, rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano - usušte. Stonky ustřihněte, zagumičkujte a na pár dní obrácené pověste v kuchyni.

Recept na: pesto.
Do mixéru otrhejte lístky ze svazku bazalky, přisypte hrst nasucho opražených piniových ořechů, hrst strouhaného parmezánu a 2 stroužky česneku. Do hrubě nasekané hmoty pomalu přilévejte extra panenský olivový olej a promíchejte do hladké pasty. Osolte hrubou mořskou solí a promíchejte. Doplňuje těstoviny, ale vynikající je i ke grilovanému masu, zelenině, na vaječné pokrmy nebo na chléb místo pomazánky. Pesto vykouzlíte stejným způsobem i z koriandrové natě (hodí se k orientálním pokrmům), z hladkolisté petrželky nebo rukoly.

Libor Valehrach, šéfkuchař hotelu Avanti v Brně

Libor Valehrach

Proč je používat?

Bylinky podporují trávicí činnost a obsahují množství minerálních látek a vitaminů. Při jejich použití pokrm nemusíte tolik solit.

Čerstvé, nebo sušené?
Do salátů, nádivek, do jídel italské a řecké kuchyně a na zdobení používám čerstvé bylinky. Sušenou používám bylinu stévii cukrovou. Plně nahrazuje diabetická sladidla, např. při slazení zelí, do omáček, salátů a moučníků.

Kde je koupit?
V každém větším zahradnictví (např. Kolaříková, Útěchov), v supermarketech (i Makro) a na trhu. Objednat si je můžete na www.vitamina.cz. Sám pěstuji bylinky v květináčích za oknem, např. bazalku, pažitku, tymián, oregano a majoránku.

Jak je skladovat?
Vložte svazek do mikrotenového sáčku do spodní části chladničky. Nikdy je neuchovávejte ve sklenici s vodou, bylinka rychle zežloutne a uvadne. Téměř všechny druhy můžete sušit - buď volně rozložené nebo v mírně vyhřáté troubě, mikrovlnce či sušičce. Suché bylinky přesypte do plátěného pytlíku či uzavřené láhve, maximálně však na rok.

Recept na: studenou zelenou omáčku.
Smíchejte sladkou a zakysanou smetanu, bílý jogurt, lžíci hořčice, 3 nadrobno nasekaná uvařená vejce a sterilovanou okurku. Dochuťte hojně nakrájenou pažitkou, bazalkou, zelenou petrželí, koprem, řeřichou a citronovým tymiánem. Hodí se k mladému jehněčímu či telecímu masu.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!