Pro svoje prospěšné účinky je vyhledáván v kosmetice i v léčitelství. Je známý jako zdravý elixír posilující imunitu a zdroj vitamínů (především A, E, C a některé z řady B) a minerálních látek (draslík, vápník, zinek a další).
Přečtěte si další díly seriálu 5 NEJDalší recepty najdete ZDE. |
V kuchyni je med nenahraditelný. Hodí se jako základ sladkých moučníků i pro doplnění slaných jídel. Na rozdíl od cukru pouze nesladí, ale dodává pokrmu aroma a vůni. Ale pozor! Ne vždy můžeme cukr nahradit medem. Třeba v piškotech a v pudinku se použít nedá.
Glazované hrušky s medem
V hluboké pánvi promíchejte 100 gramů másla, 200 mililitrů medu a 2 lžíce likéru cointreau, přidejte lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry a čtyři překrojené a oloupané hrušky. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 10 minut probublávat. Podávejte samotné místo dezertu nebo třeba se zmrzlinou.
Medovník
Žloutky ze 4 vajec utřete do pěny, přidejte 2 lžíce teplé vody a 100 gramů rozpuštěného medu. Přimíchejte 150 gramů hrubé mouky smíchané se dvěma lžícemi perníkového koření a 1/2 lžičky jedlé sody. Do těsta nakonec přimíchejte sníh ze 4 bílků. Z těsta vyválejte tři placky a pečte. Na krém utřete 150 gramů másla se 150 gramy cukru krupice, přidejte 100 gramů mletých vlašských ořechů a přimíchejte vanilkový pudink ze čtvrt litru mléka. Každou placku potřete krémem a slepte, potřete i strany dortu a posypejte strouhaným perníkem.
Medová marináda na kuře
Smíchejte tři stroužky třeného česneku, šťávu z poloviny citronu, 1/2 hrnku medu, 2/3 hrnku hořčice, špetku kari koření a pepře. Naporcované kuře potřete marinádou, nechte aspoň hodinu odležet a poté upečte.
Skořicové máslo
Smíchejte 100 gramů rozměklého másla, lžičku skořice a 60 mililitrů tekutého medu. Jednoduchý recept, který se hodí k lívancům, palačinkám nebo jen tak na chleba.
Medové sušenky
Vyšlehejte 180 gramů másla, 200 gramů cukru a lžičku vanilkového extraktu do světlé hmoty. Přidejte vejce a dobře našlehejte, přidejte 300 gramů mouky smíchané s lžičkou prášku do pečiva a promíchejte. Pomocí lžíce tvarujte kuličky, do nich udělejte malý důlek a pokládejte na plech v několika centimetrových rozestupech. Pečte na 180 stupňů asi deset minut, po vychladnutí naplňte důlky medem.