Sobota 2. července 2022, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jak na nejlepší medovník? Přinášíme 5 medových receptů

Jídlo

  7:00
Kouzelná surovina, kterou má doma každý. Med má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení i při hojení ran. V kuchyni je nenahraditelný. Vykoušejte recept na oblíbený medovník nebo třeba medovou marinádu na maso. Server Lidovky.cz přináší 5 nejlepších medových receptů.

Med doplní sladká i slaná jídla. foto: Shutterstock

Pro svoje prospěšné účinky je vyhledáván v kosmetice i v léčitelství. Je známý jako zdravý elixír posilující imunitu a zdroj vitamínů (především A, E, C a některé z řady B) a minerálních látek (draslík, vápník, zinek a další).

Přečtěte si další díly seriálu 5 NEJ

Další recepty najdete ZDE.

V kuchyni je med nenahraditelný. Hodí se jako základ sladkých moučníků i pro doplnění slaných jídel. Na rozdíl od cukru pouze nesladí, ale dodává pokrmu aroma a vůni. Ale pozor! Ne vždy můžeme cukr nahradit medem. Třeba v piškotech a v pudinku se použít nedá.

Glazované hrušky s medem

V hluboké pánvi promíchejte 100 gramů másla, 200 mililitrů medu a 2 lžíce likéru cointreau, přidejte lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry a čtyři překrojené a oloupané hrušky. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 10 minut probublávat. Podávejte samotné místo dezertu nebo třeba se zmrzlinou.

Medovník

Žloutky ze 4 vajec utřete do pěny, přidejte 2 lžíce teplé vody a 100 gramů rozpuštěného medu. Přimíchejte 150 gramů hrubé mouky smíchané se dvěma lžícemi perníkového koření a 1/2 lžičky jedlé sody. Do těsta nakonec přimíchejte sníh ze 4 bílků. Z těsta vyválejte tři placky a pečte. Na krém utřete 150 gramů másla se 150 gramy cukru krupice, přidejte 100 gramů mletých vlašských ořechů a přimíchejte vanilkový pudink ze čtvrt litru mléka. Každou placku potřete krémem a slepte, potřete i strany dortu a posypejte strouhaným perníkem.

Vyzkoušejte recept na nejlepší medovník.

Medová marináda na kuře

Smíchejte tři stroužky třeného česneku, šťávu z poloviny citronu, 1/2 hrnku medu, 2/3 hrnku hořčice, špetku kari koření a pepře. Naporcované kuře potřete marinádou, nechte aspoň hodinu odležet a poté upečte.

Skořicové máslo

Smíchejte 100 gramů rozměklého másla, lžičku skořice a 60 mililitrů tekutého medu. Jednoduchý recept, který se hodí k lívancům, palačinkám nebo jen tak na chleba.

Medové sušenky

Vyšlehejte 180 gramů másla, 200 gramů cukru a lžičku vanilkového extraktu do světlé hmoty. Přidejte vejce a dobře našlehejte, přidejte 300 gramů mouky smíchané s lžičkou prášku do pečiva a promíchejte. Pomocí lžíce tvarujte kuličky, do nich udělejte malý důlek a pokládejte na plech v několika centimetrových rozestupech. Pečte na 180 stupňů asi deset minut, po vychladnutí naplňte důlky medem.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!