Diskuze
Jak na pečený květák? Poradí známá novinářka a foodblogerka
Tahle bělavá a zdánlivě nenápadná zelenina v českých rodinách moc dobrou pověst nemá. Je to škoda, květák se totiž dá proměnit v efektní krém s muškátovým oříškem, suflé ovoněné aromatickým sýrem nebo můžete růžičky ugrilovat a podávat je jako elegantní předkrm.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Děkujeme za pochopení.
J. Škodák
15. 1. 2019 18:21
K těm reáliím kolem květáku bych ještě dodal, že čeština byla ovlivněna němčinou a francouzštinou v oblasti kulinářství. Der Blumenkohl, česky květák je v němčině také spojení dvou slov. Die Blume= květ a der Kohl= zelí. Než Češi vytvořili český název květák, tak jsme této zelenině říkali na Moravě již dávno karfiol a mnozí Moravané ještě dnes nenazyvají tuto zeleninu květák, ale karfiol.
0
0
možnosti
15. 1. 2019 13:40
Bez "školní jídelny" se asi o jídle nedá psát. Přitom ten květákový mozeček, narozdíl od kdysi skutečně i v té školní jídelně (!!!) podávaného mozečku opravdového, bylo jedno z mála jídel bez flaks, kostí, kůží, tlustého ... Autorka je moc mladá na to, aby si ty hnusný časy mohla pamatovat. :-P
0
0
možnosti