Úterý 6. prosince 2022, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jak na pikantní polévku z červených fazolí? Proti nadýmání přidejte trochu tymiánu či saturejky

Jídlo

  6:16
Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B.

Pikantní polévku z červených fazolí foto: Česká veganská společnost

Pokud máte strach z nadýmání, stačí luštěniny přes noc namočit do vody, dobře propláchnout a vařit v nové vodě doměkka. V případě, že používáte luštěniny z plechovky, je důkladné propláchnutí rovněž důležité. Proti nadýmání pomáhají i bylinky - saturejka, tymián, majoránka či bobkový list.

Pikantní polévka z černých fazolí

(6 porcí, 40 minut)

Suroviny

  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 menší cibule nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika nakrájená na kostky
  • 1 středně velká mrkev nakrájená na kostky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1–2 jalapeño papričky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžičky římského kmínu
  • špetka kurkumy
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý koriandr

Postup: V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme papriku, mrkev, řapíkatý celer, jalapeño a zvolna restujeme několik minut. Vmícháme česnek, rajčatové pyré, bobkový list, mletou sladkou papriku, římský kmín, kurkumu a minutu povaříme. Přilijeme vývar a uvařené fazole a zvolna vaříme dalších 20 minut. Poté dáme stranou přibližně třetinu polévky, rozmixujeme ji a poté vmícháme zpátky do polévky. V případě potřeby dochutíme solí. Podáváme s čerstvým koriandrem, jalapeños či lžící rostlinné zakysané smetany.

Autor:

Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP
Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP

Honí vás mlsná? Co místo bramborových chipsů sáhnout po červících? Budete se divit, ale takhle pochoutka se skvěle hodí pro narozeninové oslavy,...