Pokud máte strach z nadýmání, stačí luštěniny přes noc namočit do vody, dobře propláchnout a vařit v nové vodě doměkka. V případě, že používáte luštěniny z plechovky, je důkladné propláchnutí rovněž důležité. Proti nadýmání pomáhají i bylinky - saturejka, tymián, majoránka či bobkový list.
Pikantní polévka z černých fazolí
(6 porcí, 40 minut)
Suroviny
- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 menší cibule nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostky
- 1 středně velká mrkev nakrájená na kostky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1–2 jalapeño papričky
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžičky římského kmínu
- špetka kurkumy
- 1 a ½ lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý koriandr
Postup: V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme papriku, mrkev, řapíkatý celer, jalapeño a zvolna restujeme několik minut. Vmícháme česnek, rajčatové pyré, bobkový list, mletou sladkou papriku, římský kmín, kurkumu a minutu povaříme. Přilijeme vývar a uvařené fazole a zvolna vaříme dalších 20 minut. Poté dáme stranou přibližně třetinu polévky, rozmixujeme ji a poté vmícháme zpátky do polévky. V případě potřeby dochutíme solí. Podáváme s čerstvým koriandrem, jalapeños či lžící rostlinné zakysané smetany.