Ratatouille
- 2 velké lilky
- 4 malé cukety
- 2 červené nebo žluté papriky
- 4 velká rajčata
- 1 velkou červenou cibuli
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- provensálské koření či čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj ap.)
- sůl, pepř, popřípadně citronová
- šťáva a čerstvá bazalka
Zeleninu očistíme, lilky a cukety nakrájíme na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky, cibuli na tenké měsíčky.
Cukety a spol. na tisíc způsobů. Pestrá rodina tykví patří mezi nejoblíbenější prázdninovou zeleninu |
Ve velké pánvi si rozehřejeme dvě lžíce oleje a nejprve na něm dozlatova opečeme lilek. Děrovanou lžící jej vyjmeme, do pánve přidáme trochu oleje a postupně na něm opečeme cukety. Opět je vyjmeme a totéž zopakujeme s paprikami. Zelenina by se měla opékat zprudka, jen aby zvláčněla, ale neztratila barvu.
Cibuli osmahneme dosklovita, přidáme česnek, koření a rajčata. Potom do pánve vrátíme veškerou opečenou zeleninu, osolíme ji a opepříme, zamícháme a ještě asi pět minut společně dusíme. Na závěr můžeme směs dochutit trochou citronové šťávy nebo čerstvé bazalky. Podáváme například s křupavou bagetou nebo jako přílohu.