Pondělí 1. března 2021svátek má Bedřich -1 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na uzené consomme se skleněnými nudlemi a houbami shiitake, poradí šéfkuchař

Uzené hovězí consomme, houby shiitake, zastřené vejce a skleněné nudle | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uzené hovězí consomme, houby shiitake, zastřené vejce a skleněné nudle | foto: Richard Cortés, Lidové noviny

Máte rádi klasiku s asijským šmrncem? Potom musíte vyzkoušet recepty šéfkuchaře Zdeňka Křížka, které budou pravidelně vycházet na serveru Lidovky.cz. V prvním díle uvaří šéfkuchař uzené consomme se skleněnými nudlemi a houbami shiitake.

Uzené hovězí consomme, houby shiitake, zastřené vejce a skleněné nudle

Consomme:

  • 1 ks uzený hovězí jazyk
  • 12 ks  sušených hub shiitake
  • 2 ks celé skořice
  • 4 l vody
  • 0,5 l  sojové omáčky

Postup: Uzený hovězí jazyk vložíme do hrnce s vlažnou vodou, přidáme sušené shiitake, celou skořici. Celý základ pomalu přivedeme k varu a poté ihned stáhneme, vaříme při mírném ohni do změknutí hovězího jazyka. Po uvaření jazyk vyjmeme z consomme a vložíme do studené vody. Ihned oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Consomme přecedíme přes jemný ubrousek, a dochutíme sojovou omáčkou.

Vložka do consomme:

  • 4 ks vařených vajec
  • 1 hrst smažených skleněných nudlí
  • 1 svazek pažitky
  • 12 ks uvařených hub shiitake

Postup: Vejce vložíme do vroucí vody, vaříme při mírném varu 5minut, poté ihned zachladíme a oloupeme. Pažitku si nasekáme na jemné kousky ve kterých jednotlivé vajíčka obalíme. Sušené skleněné nudle usmažíme v rozpáleném oleji. Uvařené houby shiitake nakrájíme na jemné kostičky

Servírování: Do hluboké misky vložíme po celém obvodu předem osmažené skleněné nudle, na které klademe jednotlivé plátky uzeného jazyka, do středu vložíme zastřené vajíčko, posypeme nakrájenými houbami shiitake. Popřípadě dozdobíme výhonky listů Šiso. Na konec přeléváme uzeným hovězím consomme.

,

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...