Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jak na velikonočního beránka? Poradí Roman Vaněk

Jídlo

  6:43
Snad každá rodina si střeží vlastní recept na dokonalého a nadýchaného beránka. Pokud se vám chce letos experimentovat, přinášíme recept od Romana Vaňka.
Velikonoční beránek - ilustrační foto.

Velikonoční beránek - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Velikonoční beránek

  • 4 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 170 g másla
  • 300 g cukru
  • 10 lžic mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Všechny suroviny smícháme, utřeme do těsta a vlijeme do vymaštěné a hrubou nebo polohrubou moukou vysypané formy. Pečeme 60 minut v troubě rozehřáté na 145 - 150 stupňů. Hotového beránka necháme zchladnout ve formě a teprve poté ho vyklopíme z formy.

Recept pochází z kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...