Neděle 17. ledna 2021svátek má Drahoslav -5 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na vepřový hřbet s jelítkem a cizrnou? Zkuste recept šéfkuchaře

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s... | foto: Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů

Českou kuchyni má rád. Někdy ji dokonce zakomponuje do svých pokrmů, samozřejmě podle fantazie a moderní úpravy, zachovat chce ale „českou“ chuť. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Jana Horkého na pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečenou karotku s cizrnou a pistáciemi a vinnou omáčkou.

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s cizrnou a pistáciemi, vinná omáčka

  • 500 g vepřové kotlety bez kosti
  • 300 g brambor
  • 300 g batátů
  • 50 g karotky
  • 50 g pistácií
  • 50 g cizrny
  • 400 ml červeného vína
  • 200 g telecího demi-glace
  • 30 g povidel
  • jehněčí střívko
  • 100 ml vepřové krve
  • 200 g vepřového kolena
  • 50 g vepřových jater
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 g rozmarýnu
  • 50 g šalotky
  • 150 g másla
  • sůl, pepř

Postup: Vepřovou kotletu ochutíme solí a přidáme rozmarýn. Dáme do vakuovacího pytlíku a necháme ve vodní lázni při 62°C hodinu. Po vyjmutí maso hned podáváme.

Brambory nakrájíme na pravidelné tvary a dáme je do horkého másla, dokud nebudou měkké. Karotku nakrájíme a smícháme s pistáciemi, cizrnou a opečeme na másle. Vepřové koleno rozvaříme do měkka spolu s játry. Vše semeleme a přidáme krev. Ochutíme solí a pepřem. Směs plníme do střívek a uvaříme. Před podáváním jelítka opečeme na oleji.

Na jemno nakrájenou šalotku opečeme na másle a přidáme víno. Svaříme a přidáme demi-glace a povidla. Svaříme, procedíme a přidáme máslo a vytvoříme hladkou omáčku.

Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů.

Nebojí se říct, že je autistka. A v závodním tahači Aliyyah Koloc láme rekordy

Aliyyah Kolocová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je poněkud jiná, než obvykle bývají její vrstevnice. Je jí šestnáct, přesto se závodním tahačem už po letišti svištěla...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Bohuslav Sobotka před svým bytem. (12. ledna 2021) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...