Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jak ohromit na rodinné oslavě? Připravte dušenou jehněčí plec podle šéfkuchaře Davida

Jídlo

  6:19
Na talířích se na podzim objevuje jehněčí čím dál tím častěji. Jak ho ale připravit tak, abyste ohromili návštěvu či rodinu? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Radka Davida z restaurace La Veranda na dušenou jehněčí plec.

Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková kapusta a bramborové pyré s kaštany foto: La Veranda

Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková kapusta a bramborové pyré s kaštany

10 porcí

Jehněčí

  • 900 g jehněčí plec vykostěná
  • 10 g tymián
  • 5 g rozmarýn
  • 60 g česnek
  • 60 g slunečnicový olej
  • 200 g mrkev
  • 150 g celer
  • 100 g řapíkatý celer
  • 300 g cibule
  • 20 g cukr krupice
  • 80 g rajčatový protlak
  • 600 g červené víno
  • 15 g jíška
  • sůl
  • černý pepř

Postup: Plec zarolujte s nasekaným česnekem, tymiánem a rozmarýnem. Na oleji orestujte roládu ze všech stran, vyjmout, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestovat do zlatova. Přidejte cibuli, pomalu orestujte do hněda, přidejte cukr a rajčatový protlak a zarestujte. Zalijte červeným vínem převařit, přidejte opečenou roládu a pomalu nechte dusit pod pokličkou do měkka. Dle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem z jehněčích kostí.

Udušenou roládu vyjměte, šťávu přeceďte přes cedník, zahustěte jíškou, provařte 20 minut, dle potřeby dochutit solí a cukrem.

Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková...
  • 80 g růžičková kapusta
  • 50 g klarifikovaném máslo
  • 80 g anglická slanina
  • 80 g mrkev na kostičky
  • 80 g celer na kostičky
  • 80 g řapíkatý celer
  • 80 g houby
  • 5 g petrželka nasekaná

Postup: Růžičkovou kapustu 3 minuty povařte ve vroucí vodě, zchlaďte ve vodě s ledem. Překrájete na polovinu.

Na klarifikovaném másle orestujte anglickou slaninu na kostičky, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Orestujte a nakonec přidejte překrájené houby. Orestujte, vložte růžičkovou kapustu, osolte a nakonec nasekanou petrželku.

Příloha: Bramborové pyré promíchané s nasekanými vařenými kaštany.

Autor: