Středa 28. října 2020Den vzniku samostatného československého státu 3 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak ohromit na rodinné oslavě? Připravte dušenou jehněčí plec podle šéfkuchaře Davida

Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková... | foto: La Veranda

Na talířích se na podzim objevuje jehněčí čím dál tím častěji. Jak ho ale připravit tak, abyste ohromili návštěvu či rodinu? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Radka Davida z restaurace La Veranda na dušenou jehněčí plec.

Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková kapusta a bramborové pyré s kaštany

10 porcí

Jehněčí

  • 900 g jehněčí plec vykostěná
  • 10 g tymián
  • 5 g rozmarýn
  • 60 g česnek
  • 60 g slunečnicový olej
  • 200 g mrkev
  • 150 g celer
  • 100 g řapíkatý celer
  • 300 g cibule
  • 20 g cukr krupice
  • 80 g rajčatový protlak
  • 600 g červené víno
  • 15 g jíška
  • sůl
  • černý pepř

Postup: Plec zarolujte s nasekaným česnekem, tymiánem a rozmarýnem. Na oleji orestujte roládu ze všech stran, vyjmout, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestovat do zlatova. Přidejte cibuli, pomalu orestujte do hněda, přidejte cukr a rajčatový protlak a zarestujte. Zalijte červeným vínem převařit, přidejte opečenou roládu a pomalu nechte dusit pod pokličkou do měkka. Dle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem z jehněčích kostí.

Udušenou roládu vyjměte, šťávu přeceďte přes cedník, zahustěte jíškou, provařte 20 minut, dle potřeby dochutit solí a cukrem.

Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková...
  • 80 g růžičková kapusta
  • 50 g klarifikovaném máslo
  • 80 g anglická slanina
  • 80 g mrkev na kostičky
  • 80 g celer na kostičky
  • 80 g řapíkatý celer
  • 80 g houby
  • 5 g petrželka nasekaná

Postup: Růžičkovou kapustu 3 minuty povařte ve vroucí vodě, zchlaďte ve vodě s ledem. Překrájete na polovinu.

Na klarifikovaném másle orestujte anglickou slaninu na kostičky, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Orestujte a nakonec přidejte překrájené houby. Orestujte, vložte růžičkovou kapustu, osolte a nakonec nasekanou petrželku.

Příloha: Bramborové pyré promíchané s nasekanými vařenými kaštany.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....