Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková kapusta a bramborové pyré s kaštany
10 porcí
Jehněčí
- 900 g jehněčí plec vykostěná
- 10 g tymián
- 5 g rozmarýn
- 60 g česnek
- 60 g slunečnicový olej
- 200 g mrkev
- 150 g celer
- 100 g řapíkatý celer
- 300 g cibule
- 20 g cukr krupice
- 80 g rajčatový protlak
- 600 g červené víno
- 15 g jíška
- sůl
- černý pepř
Postup: Plec zarolujte s nasekaným česnekem, tymiánem a rozmarýnem. Na oleji orestujte roládu ze všech stran, vyjmout, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestovat do zlatova. Přidejte cibuli, pomalu orestujte do hněda, přidejte cukr a rajčatový protlak a zarestujte. Zalijte červeným vínem převařit, přidejte opečenou roládu a pomalu nechte dusit pod pokličkou do měkka. Dle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem z jehněčích kostí.
Udušenou roládu vyjměte, šťávu přeceďte přes cedník, zahustěte jíškou, provařte 20 minut, dle potřeby dochutit solí a cukrem.
- 80 g růžičková kapusta
- 50 g klarifikovaném máslo
- 80 g anglická slanina
- 80 g mrkev na kostičky
- 80 g celer na kostičky
- 80 g řapíkatý celer
- 80 g houby
- 5 g petrželka nasekaná
Postup: Růžičkovou kapustu 3 minuty povařte ve vroucí vodě, zchlaďte ve vodě s ledem. Překrájete na polovinu.
Na klarifikovaném másle orestujte anglickou slaninu na kostičky, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Orestujte a nakonec přidejte překrájené houby. Orestujte, vložte růžičkovou kapustu, osolte a nakonec nasekanou petrželku.
Příloha: Bramborové pyré promíchané s nasekanými vařenými kaštany.