6. září 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak poznat burčák z moravských hroznů? Poradíme vám

Burčák ve skle | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Burčák ve skle | foto: Lidové noviny

Server Lidovky.cz na začátku týdne upozornil, že na českém trhu je spoustu burčáku z dovezených hroznů. Jak si pojistit, že kupujete ten z moravských vinic? "Označení 'Burčák' zaručuje, že výrobek je z českých hroznů, pokud nese název 'zkvašený mošt', jedná se o výrobek z dovozu," říká místopředseda Vinařské asociace Petr Marek.

Jak je to s moravským burčákem? Server Lidovky.cz zveřejnil rozhovor s Tomáše Kristem, ve kterém vinař tvrdil, že se burčák vyrábí především z maďarských hroznů, proti tomu se však ohradil místopředseda Vinařské asociace Petr Marek.

"Označení 'Burčák' může nést pouze produkt, který je vyroben z hroznů původem v Česku. Pokud některý výrobce uvádí na trh částečně zkvašený mošt původem z jiné země původu, než je Česku pod označením 'Burčák', porušuje zákon," vyjádřil se Marek.

Zdravý burčák

Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Podle Tomáše Krista jsou hrozny z Maďarska či Slovenska levnější i kvalitnější. S tím ale polemizuje místopředseda Marek, který tvrdí, že nízká cena maďarských hroznů odpovídá jejich kvalitě. 

Podle Marka dovoz levnějších, ale méně kvalitních hroznů ze zahraničí ohrozilo tradiční domácí výrobu burčáku. "Musím konstatovat, že v posledních letech se spousta našich členů přestala zcela věnovat produkci burčáku, nebo jeho produkci zcela omezila. Je to mimo jiné i prostředím, které vytvořili "draví" dovozci maďarských či slovenských hroznů, kteří nabízejí první zkvašené mošty mnohdy i jeden měsíc před začátkem sklizně na moravských vinicích a za cenu, která je pod výrobním nákladem kvalitního moravského hroznu," píše v prohlášení Marek a dodává: "Kvalitní burčák se tak objevuje jen krátkou chvíli a v omezeném množství."

Jak poznat burčák?

  • Burčák - pod názvem burčák lze prodávat produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné, k prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku.
  • Částečně zkvašený mošt - hrozny pochází z jiné země původu
apeAlena Pecháčková
Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Dokumentarista Olga Malířová Špátová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Lara Fabian | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Moderátorka a hvězda sociálních sítí Nikol Štíbrová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!