Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jak přežít fotbalový šampionát? S brazilskými pochoutkami

Jídlo

  6:53
Je až s podivem, jak může svátek fotbalu, který je i přes jeho odpůrce nepřehlédnutelnou událostí letošního léta, přinést aktuální inspiraci v podobě brazilských specialit. Když si položíte otázku, jestli víte něco o brazilské kuchyni, budete asi tápat. Někomu se možná vybaví brazilský způsob podávání grilovaných mas v pražských restauracích Brasileiro, někdo si vzpomene na zimu, kdy k nám proudí to nejlepší tropické ovoce právě z Brazílie.

Bílé varianty beijinhos ozdobte hřebíčkem foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Ženy (asi i muži) si vybaví báječně vypadající Brazilky, které obědvají šálek silné brazilské kávy bez cukru a mléka a k tomu  čerstvě vymačkaný džus z  pomerančů, ne jinak než brazilských. Pravdou však je, že brazilská kuchyně je mnohem rozmanitější, stejně tak jako celá Brazílie.

Uvítejte fotbalový šampionát brazilskými pochoutkami

Když jsem se radila s mojí báječnou brazilskou kamarádkou Silvanou, jak „přežít“ fotbalový šampionát, shodly jsme se, že nejlepší bude sledovat fotbal ve společnosti dobrého brazilského jídla a pití a hlavně netrávit čas u plotny. Užívejte si  fotbalový šampionát s  brazilskými pochoutkami.

Drink jménem caipirinha

Asi nic necharakterizuje Brazílii lépe než perfektní caipirinha, oblíbený nápoj z drcené limetky, cukru a ledu s přidáním brazilského pokladu – destilátu z cukrové třtiny jménem cachaca. A tak si na začátek výkopu připravte do vysoké sklenice tento osvěžující nápoj. Mezitím přemýšlejte, jak připravíte brazilskou národní specialitu - bílou rybu  se zeleninou.

Národní brazilská specialita: Ryba se zeleninou v lahodném sosu (Moqueca de peixe)
Moqueca de peixe ( čti: mukeka de peše) je rychlý a výborný zapečený pokrm s plátky bílé ryby s lahodnou, lehce pikantní omáčkou, který dáte do trouby a o víc se nestaráte. Je výborný k večeři i k servírování pro hosty, tedy skvělé jídlo pro více strávníků. Je též ideální v horkém počasí, protože není tak těžký jako pokrmy z masa a hlavně se připravuje bez smetany.

K lahodnému sosu dospějete přidáním špetky kurkumy a kokosového mléka. Neočekávejte žádnou nasládlou asijskou chuť, tady se jí nedočkáte, toto je perfektní způsob, jak pikantně podusit rybí filety. Pro labužníky doporučuji přidat krevetky nebo i jiné mořské plody, kombinace chutí je pak dokonalá. Podává se s vařenou rýží anebo jen tak s pečenými bramborami již v nákypu a vždy s pivem. Pivo je v Brazílii velmi oblíbeným nápojem, takže skvěle doplní atmosféru fotbalového fandění.

Brigadeiros - ani bonbón ani pralinka

V poločase můžete s dětmi připravit sladké překvapení nepečené kuličky s kakaem nebo kokosem s pěkným názvem brigadeiros, což v překladu znamená cosi jako brigadýr. Název vznikl jak jinak než náhodou, žena brigádního generála Eduarda Gomese,  prezidentského kandidáta z  roku 1945, podávala tyto sladké kuličky na party na podporu manželova zvolení. Hosté si pochoutku tak oblíbili, že se každý ptal: „Dali jste si už tu brigadýrovou sladkost?“

Kakaové a kokosové vábení

Jméno se ujalo a zůstalo v oblibě i s tímto sladkým pamlskem, který je rozšířen po celé Brazílii. Jde o nepečené koule z kondenzovaného mléka s možností mnoha příchutí, avšak ty pravé, které nesmějí chybět na žádné oslavě, zvláště pak na brazilské svatbě, jsou jen z kakaa a z kokosu. Smícháním kuliček z tmavé čokoládové směsi a bílé kokosové symbolizuje vztah obou snoubenců a tvoří milé pruhované kousky k ochutnání.

Obalte je v čokoládové rýži, strouhaném čerstvém (!) kokosu (vím, je to těžké, takže i strouhaný sušený je dobrý) anebo jen v moučkovém cukru. Brigadeiros však není ani pralinka ani bonbón, je to sladká tečka, která vám tak akorát uspokojí vaši touhu po sladkém. Dávejte si na oslavu všech gólů vašeho oblíbeného fotbalového týmu. A pokud nedají žádný, dejte si je pro útěchu – to vše vám splní brigadeiros.

Dušená ryba se zeleninou

Zapečená ryba se zeleninou (Moqueca de peixe)

  • 500 g plátků tresky nebo jiných bílých rybích filetů bez kůže
  • šťáva z jedné limetky
  • 4 velké brambory
  • 2 lžíce olivového oleje, správně má být brazilský palmový olej ( z palmy dende ) , který dodá jídlu autentickou chuť, ale olivový olej poslouží také velice dobře
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 lžičky rajčatového protlaku nebo plátky ze 2 čerstvých rajčat
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • půlka červené, žluté a zelené papriky
  • ½ konzervy kokosového mléka
  • mořská sůl, nahrubo umletý barevný pepř, čerstvý koriandr na ozdobu

Postup: Rybí filety umyjte, osušte a nakrájejte na menší čtverce. Osolte, opepřete, dejte do hermetické misky. Pokapejte šťávou z jedné limetky a dejte do ledničky odležet. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C, oloupejte brambory, nakrájejte asi na půlcentimetrové plátky. Větší zapékací misku vymažte olivovým olejem, poklaďte plátky brambor, aby bylo zakryté dno, popřípadě dejte i přes sebe. Nesolte ani jinak nekořeňte. Odležené kousky ryb položte na brambory i s přebytečnou šťávou z limetky, solí a pepřem. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka a papriky na plátky široké asi půl centimetru. Zalijte protlakem rozředěným s trochou vody a přidejte kurkumu také s pár kapkami vody. Vše zalijte kokosovým mlékem a dejte zakryté alobalem péci do trouby asi na 25 minut. Poté odkryjte a dále zapékejte dalších asi 15 minut, dokud brambory nejsou měkké. Utvoří se výborná šťáva, takže můžete podávat s vařenou rýží. Servírujte s čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Brigadeiros jsou luxusní pochoutkou

Oblíbená pochoutka Brazilců – kuličky Brigadeiros
- pro dvě dávky po osmi kuličkách (s kakaem a s kokosem). Kokosová verze se nazývá beijinhos.

  • 2 x 400 g konzerva slazeného kondenzovaného mléka bez příchutě
  • 2 x 20 g másla
  • 4 velké vrchovaté lžíce kakaa (nejlépe na přípravu horké čokolády)
  • 4 velké vrchovaté lžíce strouhaného sušeného kokosu
  • na zdobení čokoládovou rýži nebo kuličky (vybírejte z kvalitní tmavé čokolády) a strouhaný kokos nebo moučkový cukr a několik hlaviček hřebíčku, papírové košíčky

Postup: Do kastrolu dejte jednu dávku kondenzovaného mléka, přidejte 4 lžíce kakaového prášku, 20 g másla a míchejte na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud směs nezačne houstnout a odlepovat se ode dna. Neměla by se vařit, držte teplotu těsně pod bodem varu. Stále míchejte, velmi snadno se připálí. Odstavte z ohně a opatrně přendejte na plochý talíř vymaštěný máslem.

Nechte zchladnout. Mezitím připravte stejnou směs, ale místo kakaa přidejte kokos a také nechte na talíři vychladit. Namažte si dlaně a prsty máslem, aby se nelepily, a lžící vykrajujte větší kousky a vytvořte koule velké asi jako pingpongové míčky. Obalte v kakaových kuličkách a dejte do košíčků. Stejně postupujte s bílou kokosovou směsí, obalujte v kokosu nebo moučkovém cukru, ozdobte hřebíčkem. S čerstvým kokosem jde o jedinečnou lahůdku!

Autor: