Pátek 13. prosince 2019svátek má Lucie 2 °C déšť se sněhem Předplatné LN
13. listopadu 2019 6:42 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak připravit chutnou koprovku, poradí šéfkuchař

Koprová omáčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koprová omáčka | foto: Corso

Tradiční české jídlo, které rozděluje národ na dvě poloviny. Koprovku si buď zamilujete, nebo jí na chuť nikdy nepřijdete. Šéfkuchař Daniel Holan z řevnické restaurace Corso si pro vás připravil recept s vejci a brambory, který upřednostňuje před masem a knedlíky.

Koprová omáčka

  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 4 lžíce octa
  • sůl
  • hrst nakrájeného čerstvého kopru bez stonku
  • 5 vajec
  • 20 mladých brambor ve slupce

Vývar

  • stonky z kopru
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 2 oloupané mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 cibule oloupaná
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce soli

Vývar: Nakrájíme veškerou zeleninu na velké kusy (klidně na polovinu) a dáme do mísy. Rozvoníme si koření na suchém hrnci a zalijeme ho 1200 ml studené vody. Přidáme zeleninu a koprové stonky. Zavaříme, a když začne voda bublat, tak stáhneme plamen na minimum. U zeleninového vývaru by se pěna neměla tolik tvořit. Vaříme zhruba hodinu. Vývar nakonec scedíme a připravíme si ho na další vaření.

Koprová omáčka

Zbytek: Rozpustíme si máslo, přidáme mouku a mícháme metlou 2 minuty. Poté zalijeme teplým vývarem a opět důkladně promícháme. Obsah hrnce zaváříme, stáhneme plamen na minimum a vaříme dalších 15 až 20 minut. Poté přilijeme mléko, ocet, cukr a dle chuti osolíme. Hotovou omáčku můžeme klidně skladovat v lednici a kdykoliv použít. 

Mezitím si uvaříme brambory a vejce. Brambory umyjeme, otřeme houbičkou a dáme do vroucí osolené vody. Vaříme do měkka. Vejce by měly být před vařením v pokojové teplotě. Vezmeme si hrneček, přikryjeme ho fólii, potřeme ji olejem a vyklepneme do ní vejce. Fólii zamotáme. Vejce dostane jiný tvar a nebude jej potřeba loupat. Ve fólii hoďte vejce do vařící vody, promícháme, stáhneme plamen na polovinu a vaříme 6 minut. 

Lidovky.cz
Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Průvodce Lukáš Lev | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

DÁRKY PRO BABIČKU: Potěšte ji pod vánočním stromkem něčím originálním
DÁRKY PRO BABIČKU: Potěšte ji pod vánočním stromkem něčím originálním

Ještě vám chybí dárek pro milovanou babičku a přemýšlíte, co jí nadělit pod stromeček? Připravili jsme pro vás malou inspiraci.