Sobota 24. října 2020svátek má Nina 15 °C oblačno Předplatné LN
aktualizováno  Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zapomeňte na kebab z čerstvého masa. Vozí se zmražený z Německa

Turecký kebab – ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Turecký kebab – ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Obliba kebabu v Česku roste závratnou rychlostí a s ní i počet rychlých občerstvení, kde se kebab na různé způsoby upravuje. Jak se maso, které se griluje napíchnuté na jehlu, připravuje? Ve většině případů se tak neděje přímo v provozovnách, ty si totiž maso nechávají vozit jako polotovar, převážně z Německa.

Představa, že každý den v bistru začíná tak, že se čerstvé plátky okořeněného masa napíchnou na jehlu, je zcela mylná. Do Česka se dováží zmražené polotovary, které pak prodejci pouze opečou a servírují.

"Německo zásobuje celou Evropu, my vozíme maso ze Stuttgartu" řekl serveru Lidovky.cz prodejce kebabu poblíž pražského Andělu. Kilogram polotovaru ho prý vyjde přibližně na sedm euro. Navíc není jasné, jak dlouho leží na skladu.

Vyhnout se polotovaru je téměř nemožné, dovážejí ho i vyhlášená bistra. Třeba Istanbul kebab v Opletalově ulici. "Veškeré maso nám vozí z Německa," vyjádřil se stroze prodejce kebabu.

PSALI JSME:

Bistra nejčastěji zásobuje česká firma Kebab.cz. "Z hlavy přesně nevím číslo, ale dovážíme masové polotovary tak do 300 až 400 provozoven. Naše polotovary pocházejí z Česka, Polska nebo Německa," říká majitel firmy.

Sám je Turek a přiznává, že zdejší příprava kebabu není zrovna ukázková. "Popravdě tradiční příprava v Turecku je jiná, ale nyní už začínají používat polotovary i tam. Většinou si ale maso v bistrech připravují sami," dodává. 

Döner kebab

Slovo döner pochází z tureckého dönnmek, nebo-li otáčet. Označení poukazuje na to, že se maso hodiny griluje na otáčivém rožni a odřezávají se tenké plátky křehkého a dohněda propečeného masa.

Kebab - ilustrační foto.

V Turecku se tento pokrm původně připravoval z jehněčího masa a podával se výhradně na talíři. Podle legendy turecký gastarbeiter (zahraniční dělník) Mahmut Aygun vyrobil první döner v roce 1971, kdy prodal nakrájené maso v pitě s jogurtovým dresinkem ve stánku s rychlým občerstvením City-Imbiss poblíž hlavního západoberlínského nádraží Zoologischer Garten. Od té doby kebab dobývá svět, a to dokonce i v tak vzdálených zemích jako je Vietnam. Tam se prodává jako "typické německé studentské jídlo", opakovaně připomíná německý tisk.

 

Dala jsem přednost rodině, říká v otevřené zpovědi čerstvá padesátnice Csáková

Ilona Csáková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Bez vytáček a věcně mluví o svých kulatinách, stejně jako o úspěších, pádech a podivných životních obdobích. Ilona...

ANALÝZA: Boj o Karabach popírá ideologii. Zajímavou roli hraje Izrael

Snímek ukazuje členy ázerbájdžánských ozbrojených sil střílejících... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nově rozdmýchaný ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem je v mnoha lidových veřejných diskusích popisován jako...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Testujeme s Pampers: Vyzkoušejte dětské čisticí ubrousky s kokosovým olejem!
Testujeme s Pampers: Vyzkoušejte dětské čisticí ubrousky s kokosovým olejem!

99 % přírodních ingrediencí a 1 % šetrných složek pro ochranu pokožky. To jsou dětské čisticí ubrousky Pampers® Coconut Pure™, které můžete...