Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Povidla jsou národní poklad: pozor ale na ta šizená. Jak se správně vaří?


Povidla se hodí na palačinky i do knedlíků. | foto: Lenka Požárová

Premium
Praha - K české kuchyni patří černá mazlavá slast stejně neodmyslitelně jako svíčková nebo smažený kapr. Jenže kupovaná povidla se těm domácím nemohou rovnat. Šidí se. Jak se vařila dřív? Kolik času to zabralo? A dělá je dnes vůbec někdo ještě postaru?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

Vařívala se na venkově k uchování ovoce na zimu. Od džemů a marmelád se ale povidla liší v tom, že se do nich nepřidává cukr. Přirozenou sladkost tahle hustá černá kaše získala ze švestek, které byly řádně dozrálé, případně se nechaly přejít prvními mrazíky, čímž se obsah cukru ještě zvýšil. Tmavomodré plody v sobě mají i kyselost, která výsledný produkt konzervuje. Dlouhým vařením se z ovoce tak dlouho odpařovala voda, až se dosáhlo kýžené hustoty.

Vaří celá vesnice

Právě kvůli časové náročnosti se vaření povidel stalo společenskou záležitostí. Sešli se sousedé či rodina. Zatopilo se pod měděným kotlem, kam se nasypaly švestky. Lidé na střídačku míchali, povídali u toho a jedli. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...