Středa 20. ledna 2021svátek má Ilona 4 °C oblačno Předplatné LN
Premium

Povidla jsou národní poklad: pozor ale na ta šizená. Jak se správně vaří?


Povidla se hodí na palačinky i do knedlíků. | foto: Lenka Požárová

Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Praha K české kuchyni patří černá mazlavá slast stejně neodmyslitelně jako svíčková nebo smažený kapr. Jenže kupovaná povidla se těm domácím nemohou rovnat. Šidí se. Jak se vařila dřív? Kolik času to zabralo? A dělá je dnes vůbec někdo ještě postaru?

Vařívala se na venkově k uchování ovoce na zimu. Od džemů a marmelád se ale povidla liší v tom, že se do nich nepřidává cukr. Přirozenou sladkost tahle hustá černá kaše získala ze švestek, které byly řádně dozrálé, případně se nechaly přejít prvními mrazíky, čímž se obsah cukru ještě zvýšil. Tmavomodré plody v sobě mají i kyselost, která výsledný produkt konzervuje. Dlouhým vařením se z ovoce tak dlouho odpařovala voda, až se dosáhlo kýžené hustoty.

Vaří celá vesnice

Právě kvůli časové náročnosti se vaření povidel stalo společenskou záležitostí. Sešli se sousedé či rodina. Zatopilo se pod měděným kotlem, kam se nasypaly švestky. Lidé na střídačku míchali, povídali u toho a jedli. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Advantage Consulting, s.r.o.
HR CONSULTANT v IT (25-50.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 50 000 Kč