Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jak si zpříjemnit ráno? Připravte si pečená vejce

Jídlo

  6:58
Padá na vás podzimní únava a vy přemýšlíte, čím znovu oživit organismus a jaký styl jídelníčku zvolit? Ať už jste si na toto téma přečetli cokoli, není to tak těžké, jak se na první pohled zdá, vše totiž stojí na jednom prostém principu - jíst čerstvé, zdravé a nutričně bohaté potraviny v přírodní formě bez zbytečných dusičnanů, sodíku a nebo přidaných aromat či barviv.

Pečená vejce foto: Marek pavlata

Vejce jsou dobrou volbou jako součást zdravé a vyvážené stravy. Kromě toho, že jsou zdrojem bílkovin, obsahují také vitamíny a další velice důležité živiny. A pokud nepatříte zrovna mezi milovníky míchaných vajec či vajec uvařených na tvrdo, zkuste tuto variantu zdravé a na bílkoviny bohaté večeře či snídaně 

Pečená vejce

  • 6 vajec z volného chovu
  • 1 velká červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 kostky másla
  • 3 klobouky žampionů Portobello
  • 200g uzené kýty
  • 6 cherry rajčat
  • 1 hrst nasekané pažitky
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Troubu rozehřejte na maximum a v mezičase si připravte 3 vymazané žáruvzdorné keramické misky. Ideální jsou tzv. „jednoporcovky“ (ramequins), které nejenže bez problémů odolají vysokým teplotám, ale navíc ještě vypadají pěkně při servírování. Na pánvi s rozehřátým máslem pomalu opečte nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku – kdybyste česnek opékali rychle, zhořkne. Poté přidejte na větší kousky nakrájené houby.

Jakmile houby získají zlatavý povrch, přidejte kostičky uzeného a půlená cherry rajčata. Celou směs osolte, opepřte a rozdělte do misek. Do každé vyklepněte 2 vejce a dejte péct. Jakmile se vejce zatáhnou, vyjměte misky z trouby a nechejte dojít. Důležité je vejce nepřepéct, aby žloutky zůstaly tekuté. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Recept pro blog kitchenaid.cz  vytvořil šéfkuchař Marek Pavala. 

Autor:
Témata: vejce, miska