Lidovky.cz: Podařilo se vám zvítězit v soutěži o nejlepší svíčkovou omáčku, která je všeobecně považována za jedno z nejoblíbenějších tradičních českých jídel. Bylo to těžké?
Ne, samotná příprava je běžná jako v kuchyni když vařím. V týdnu před soutěží jsem svíčkovou uvařil a prodali jsme v restauraci sto porcí. Lidé ji chválili, i proto jsem byl klidný a věděl jsem, že na soutěž jedu se svíčkovou omáčkou, která našim hostům chutná. To je ta největší odměna.
Lidovky.cz: Jaké je tajemství vašeho receptu?
Recept mám od své babičky a ta mi říkala - přidej čerstvý tymián.
ČTĚTE TAKÉ: |
Lidovky.cz: Co patří mezi gurmánské speciality vašeho regionu a najdou je hosté na vašem jídelním lístku?
Vzhledem k poloze regionu, vaříme rakousko-uherskou kuchyni a na našem jídelním lístku najdete speciality z české kuchyně.
Lidovky.cz: Můžete se pochlubit nějakou exotickou specialitou?
Specialitou je určitě grilování před hosty, které máme na programu každý pátek a sobotu. Přidali jsme také večery pro milovníky krevet.
Lidovky.cz: Vyhledávají vaši hosté jídla české kuchyně? Která patří mezi nejoblíbenější?
O víkendu to jsou nejprodávanější jídla, například králičí kýta s chlupatými knedlíky nebo pečená kachna ze švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami. Ale v tuto chvíli jasným favoritem je "Nejlahodnější svíčková omáčka".
Lidovky.cz:Jaké jsou vaše oblíbené sezónní suroviny?
Chřest, medvědí česnek, čerstvé bylinky, houby, dýně. V květnu dokonce podáváme jeden týden na Větruši bílý chřest z Mělníka.
Stanislav DunkaStanislav Dunka se vyučil kuchařem na soukromé škole v Hrdlořezích. Vlastní chatu Bernardýn v Krkonoších. Pracoval jako chef de partie v Hotelu Savoy Royal ve Špindlerůvě Mlýně. V současnosti pracuje v Hotelu&Restaurantu Větruše, která je certifikovaná Czech Specials. |
Lidovky.cz: Čím se inspirujete při tvorbě jídelního lístku či nového receptu?
Inspirují mě sezonni suroviny a také kvalitní, čerstvé a zajímavé suroviny, které mě posouvají stále dopředu. Nabídka masa, které používáme výhradně z mladých býků z Krušných hor nebo kvalitní maso z Irska.
Lidovky.cz: Pro koho vaříte nejraději a co?
Pro známé a kamarády, kteří mají nejraději všechno, co je připravené na grilu. Třeba takové sele, jehně, kuřátka a další maso.
Lidovky.cz: Jaký by váš nejsilnější gastronomický zážitek poslední doby?
Byl jsem poprvé na Gastro Hradci a byl jsem příjemně překvapen. Setkal jsem se tam z dalšími kolegy a čerpal inspiraci. Účastním se akcí a seminářů AKC ČR, jezdím na semináře do Gastrostudia Bidvest a na těchto akcích získávám další zkušenosti.
Svíčková omáčka:Ingredience: mléko 100 ml, smetana na vaření 400 ml, brusinky 300 g, olej rostlinný 300 ml, ocet kvasný 50 ml, cukr 100 g, sůl, hořčice plnotučná, mouka hrubá 200 g, nové koření, pepř, bobkový list, zakysaná smetana, máslo, uzená slanina 200 g, vejce, celer, citron, cibule, mrkev, petržel kořenová, petržel, tymián a hovězí maso Vídeňský knedlík: Bagetu si nakrájíme na velké kostky, přidáme nasekané bylinky, mléko, žloutek, sůl, pepř, muškát a z bílků sníh. Vše spojíme do hmoty, přidáme špetku cibulky orestované na másle pro zjemnění a mouku pro zpevnění těsta. Vytvarujeme knedlíky, které vaříme ve fólii v páře. |