7. března 2013 16:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak vařit asijská jídla? Šéfkuchař ze SaSaZu vám poradí

Shahaf Shabtay | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Shahaf Shabtay | foto: Smart Press

Rozhodl se, že napíše kuchařku a povedlo se. Shahaf Shabtay, šéfkuchař SaSaZu, jedné z nejlepších asijských restaurací v Praze, se s milovníky asijské kuchyně podělil o své recepty.

Kuchařka Osm chutí Asie je rozdělena na osm kapitol. Každá z nich se věnuje jedné typické asijské surovině, například sezamu, kokosu nebo rýži.

Šéfkuchař Shabtay ingredience využívá v receptech na saláty, polévky, hlavní jídla a dezerty či drinky, každý je navíc doplněn fotografií. Recepty jsou přizpůsobeny českým podmínkám, v knize najdete i tipy, kde sehnat potřebné suroviny. Kniha také přináší spoustu informací ze zákulisí restaurace SaSaZu, vypravíte se s ní na výlet do Asie či do pražské vietnamské tržnice SAPA.

"Shahafova kuchyně je na našem trhu bezkonkurenční díky tomu, že on přesně ví, co vaří, co k sobě patří, má pokoru k čerstvým surovinám a jeho odvaha vymýšlet neobvyklé pokrmy vyplývá nejen z velkého talentu a rozsáhlých zahraničních zkušeností, ale též z perfektních znalostí místních specialit a chuťových skrytých tužeb nás - milovníků dobrého jídla," říká o kuchařce vydavatel Maurerova výběru Grand Restaurant Pavel Maurer.

Podívejte se na recepty z kuchařky Osm chutí Asie

Asijské mojito

  • Ingredience: limetka 1/2 ks, třtinový cukr (1 lžíce), máta, malá, nakrájená chilli paprička 1 ks, mletá skořice (1 lžička), mangová vodka (40 ml), rozdrcený led (1 sklenice),
  • Postup: Rozmačkejte limetku s cukrem ve sklenici, nejlépe tzv. Collins glass nebo jakékoli vysoké úzké sklenici bez nohy. Poté přidejte mátu, chilli, skořici, mangovou vodku a rozdrcený led. Vše zamíchejte lžičkou.
Asijské mojito
Křupavý krab

Singapurský Krab

  • Ingredience:  voda (200 ml), palmový cukr (120 g), chilli papričky, nadrobno nakrájené (4 ks), kokosový prášek (12 lžic), rybí omáčka (4 lžíce), máslo (80 g),  krab s měkkým krunýřem,(4 ks) kukuřičný škrob a mouka na obalení, olej na osmažení, sezamová semínka a jarní cibulka na posypání
  • Postup: Nejprve si připravte thajskou chilli omáčku. Do hrnce vlijte vodu, přidejte palmový cukr, chilli, kokosový prášek a rybí omáčku a vařte zhruba 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Teprve poté přidejte máslo. Omáčku nenechte vychladnout, podává se teplá. Osušte kraba a obalte ho v kukuřičné mouce. Poté ho osmažte na pánvi v oleji, až bude hnědý a křupavý. Podávejte ho na talíři s omáčkou. Kraba na závěr posypte například sezamovými semínky a nasekanou jarní cibulkou.  Jako příloha se ke krabovi hodí jakákoliv čerstvá zelenina.

Recept pochází z knihy Osm chutí Asie, Shahaf Shabtay & SaSaZu Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

apeAlena Pecháčková

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!