- Kupujte jen kvalitní těstoviny, případně si je vyrobte sami. Rozhodně neplatí, že čím dražší, tím lepší, na druhou stranu, pytlíku špaget za dvanáct korun už nic nepomůže.
- Při vaření těstovin nešetřete vodou, na půl kila těstovin jí budete potřebovat alespoň 3 litry, spíš víc.
- Vodu, v níž budeme těstoviny vařit, je samozřejmě potřeba osolit (těstoviny samy o sobě slané nejsou). Přípravu urychlíte, pokud sůl přidáte až ve chvíli, kdy voda vře, předem osolenou vodu budete k varu přivádět o poznání déle. Na 3 litry stačí dvě tři lžičky.
ČTĚTE TAKÉ:Těstovin jsou stovky druhů. Vyzkoušejte tagliatelle Špagety, makaróny, linguine, penne, lasagne, fusilli, ravioli, gnocchi… Nějaké to nekynuté těsto má skoro každá kuchyně na světě, ale k dokonalosti dovedli pastu právě Italové. Zkuste recept na tagliatelle s krevetami, šafránem a cuketou. VÍCE ZDE |
- Těstoviny vkládáme až do skutečně vroucí vody (bouřlivě vroucí), jinak se budou lepit. Krátce zamícháme a během vaření sem tam promícháme, aby se těstoviny nepřichytily ke dnu.
- Špagety, makaróny a další dlouhé těstoviny není třeba lámat na menší kousky – v horké vodě okamžitě povolí a do hrnce se pohodlně vejdou.
- Do vody nepřidáváme olej ani nic jiného.
- Kolik minut těstoviny ke svému změknutí potřebují, je obvykle uvedeno na obale, i tak ale těstoviny průběžně ochutnávejte už dvě tři minutky "před termínem". Hotové jsou ve chvíli, kdy při skousnutí lehce pruží, jakoby odolávají stisku zubů. Rozdíl mezi převařenou těstovinou a těstovinou uvařenou "al dente" je i vidět: správně uvařená těstovina je ve středu o něco tmavší než na povrchu, už ale není "moučná".
- Po uvaření vodu ihned slijte, jinak těstoviny změknou víc, než jste chtěli. I tak ještě trochu "dojdou".
- Neproplachujte vodou – ani teplou, ani studenou.
- V ideálním případě byste v tuto chvíli měli mít připravenu omáčku i strávníky: Těstoviny nesmí oschnout ani vystydnout (říká se, že lidé by měli čekat na těstoviny, ne těstoviny na ně), po scezení je třeba je rychle a hlavně dokonale obalit omáčkou a ihned podávat.