Středa 21. října 2020svátek má Brigita 14 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Oči, nos, ústa. Podle čeho vybrat kvalitní víno?

Víno, ilustraní foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Víno, ilustraní foto | foto: Shutterstock

Podle čeho poznáte dobré víno? A co dělá někdo, kdo se ničím jiným než vínem v práci nezabývá? „V některých rozhovorech z této otázky vyplyne, že ráno vstanu a neopařím se čajem, ale otevřu láhev vína. Tak takhle to není. Práce sommeliera je velmi kreativní a její náplň záleží na tom, kde pracujete,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz nejlepší český sommelier Jakub Přibyl.

Lidovky.cz: Co vše je potřeba k tomu, aby se člověk mohl stát sommelierem?
Hlavně odhodlání a chuť obětovat povolání spoustu času. Skutečný sommelier se z vás nestane po jednom kurzu, ty jen otevírají dveře do světa vína. Být sommelier je celoživotní vzdělávání založené na rozšiřování svých znalostí v řadě oborů (geografie, chemie, historie), získávání zkušeností a samozřejmě poznávání různých druhů vína. A to vše potřebuje spoustu času.

Lidovky.cz: Většina lidí pravděpodobně tuší kdo sommelier je, ale mnozí netuší, jak vlastně pracujete. Můžete přiblížit jak vypadá den sommeliera?
V některých rozhovorech z této otázky vyplyne, že ráno vstanu a neopařím se čajem, ale otevřu láhev vína. Tak takhle to není. Práce sommeliera je velmi kreativní a její náplň záleží na tom, kde pracujete. Ale všeobecně se dá říct, že sommelier je manažerem starajícím se o výběr portfolia nápojů, stará se o prezentace a o vzdělaní, jak svých kolegů tak klientů.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Může se z laika stát sommelier? Třeba i v pozdějším věku?
Popravdě neznám nikoho, kdo by se jako sommelier narodil. Takže sommelier vždy vzniká z laika a nemusí být z vinařské oblasti. Já osobně jsem z Opavy, takže žádné vinařské kořeny nemám. A věk nerozhoduje, jak jsem řekl, sommelierství je celoživotní vzdělávání a je jedno kdy začnete.

Lidovky.cz: Které odrůdy jsou nejtypičtější pro Čechy a Moravu?
Tohle je složitější. Kdysi tady býval Brynšt a Heunisch, ale to je hudba minulosti. Z mého pohledu jsou to Sylvánské, Ryzlinky vlašský a rýnský, Rulandské modré, Veltlínské zelené. Tyto odrůdy jsou zde již několik set let a vznikají z nich velmi kvalitní vína.

Lidovky.cz: Co znamenají všechna označení jako jakostní, výběr z hroznů, kabinet?
Jedná se o označení vyzrálosti hroznů. Základní kvalitativní označení u nás je jakostní víno a pak přicházejí jakostní vína s přívlastkem: kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové a slámové víno. Označení vlastně říká kolik kilogramů přírodního ovocného cukru se nacházelo v hektolitru moštu. Neříká jak sladké je víno v lahvi.

Lidovky.cz: Jak se má správně ochutnávat víno? Máte nějaký postup pro laika?
Oko, nos, ústa… Pohled abychom si všimli, zda je víno bez zákalu a čisté a začali se těšit. Vůně, jako druhá kontrola, zda je vše v pořádku a nápověda toho, co můžeme očekávat a připravit chuťové buňky. A ochutnání samotné, vlastně už se jedná o takové vyvrcholení celého rituálu…

Lidovky.cz: Myslíte, že znalosti Čechů o víně se zlepšují?
Rozhodně. Mám možnost vývoj pozorovat již několik let a mám radost, že povědomí o vínech se v Česku dostává stále výše a nejen u odborné veřejnosti.

Víno

Lidovky.cz: Máte vy sám rád Česká vína? Vyhledáváte je?
Konečně má oblíbená otázka. Mám rád česká vína. I ta moravská. Jen ne z důvodu, že pochází z Česka. Mám rád ta kvalitní a nutno dodat, že počet výborných vinařů u nás neustále roste a kvalitních vín je tak stále více.

Lidovky.cz: Jak poznám jako laik dobré víno v případě, že ho kupuji v obchodě?
Laik se orientuje asi velmi těžko. Nerozhoduje cena, ani medaile nejsou vodítkem. Bez přechutnání předem je těžké něco očekávat.

Lidovky.cz: Jaké je vaše oblíbené víno? Je něco, co byste chtěl ochutnat a neměl jste ještě možnost?
Nevím jestli je to jen jedno víno. Mám rád všechna dobrá vína, ale nejvíce asi tíhnu do francouzské oblasti Burgundsko. Tam mě vína učarovala. A co bych chtěl ochutnat? V tom nepřeberném množství odrůd, oblastí, ročníků… Je toho opravdu hodně. Ale jednu legendu má naše firma Premier Wines & Spirits v portfoliu, Liger-Belair La Romanée Grand Cru, takže je zde i reálná šance, že bych ji mohl ochutnat.

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

Proč jejich opatření fungují? Němci neztrácejí čas malichernými diskusemi

Německý virolog Christian Drosten | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Německo má novou mediální hvězdu. A není to fotbalista ani modelka. Je to Christian Drosten. Virolog, který drží...

Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva
Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva

Brit ke své řadě granulí bez obilovin pro malá plemena uvedl na trh i novou řadu kapsiček Brit Care Mini. Ty jsou obohaceny o prebiotika pro dobré...