Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Oči, nos, ústa. Podle čeho vybrat kvalitní víno?

Jídlo

  7:00
Podle čeho poznáte dobré víno? A co dělá někdo, kdo se ničím jiným než vínem v práci nezabývá? „V některých rozhovorech z této otázky vyplyne, že ráno vstanu a neopařím se čajem, ale otevřu láhev vína. Tak takhle to není. Práce sommeliera je velmi kreativní a její náplň záleží na tom, kde pracujete,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz nejlepší český sommelier Jakub Přibyl.
Víno, ilustraní foto

Víno, ilustraní foto foto: Shutterstock

Lidovky.cz: Co vše je potřeba k tomu, aby se člověk mohl stát sommelierem?
Hlavně odhodlání a chuť obětovat povolání spoustu času. Skutečný sommelier se z vás nestane po jednom kurzu, ty jen otevírají dveře do světa vína. Být sommelier je celoživotní vzdělávání založené na rozšiřování svých znalostí v řadě oborů (geografie, chemie, historie), získávání zkušeností a samozřejmě poznávání různých druhů vína. A to vše potřebuje spoustu času.

Lidovky.cz: Většina lidí pravděpodobně tuší kdo sommelier je, ale mnozí netuší, jak vlastně pracujete. Můžete přiblížit jak vypadá den sommeliera?
V některých rozhovorech z této otázky vyplyne, že ráno vstanu a neopařím se čajem, ale otevřu láhev vína. Tak takhle to není. Práce sommeliera je velmi kreativní a její náplň záleží na tom, kde pracujete. Ale všeobecně se dá říct, že sommelier je manažerem starajícím se o výběr portfolia nápojů, stará se o prezentace a o vzdělaní, jak svých kolegů tak klientů.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Může se z laika stát sommelier? Třeba i v pozdějším věku?
Popravdě neznám nikoho, kdo by se jako sommelier narodil. Takže sommelier vždy vzniká z laika a nemusí být z vinařské oblasti. Já osobně jsem z Opavy, takže žádné vinařské kořeny nemám. A věk nerozhoduje, jak jsem řekl, sommelierství je celoživotní vzdělávání a je jedno kdy začnete.

Lidovky.cz: Které odrůdy jsou nejtypičtější pro Čechy a Moravu?
Tohle je složitější. Kdysi tady býval Brynšt a Heunisch, ale to je hudba minulosti. Z mého pohledu jsou to Sylvánské, Ryzlinky vlašský a rýnský, Rulandské modré, Veltlínské zelené. Tyto odrůdy jsou zde již několik set let a vznikají z nich velmi kvalitní vína.

Lidovky.cz: Co znamenají všechna označení jako jakostní, výběr z hroznů, kabinet?
Jedná se o označení vyzrálosti hroznů. Základní kvalitativní označení u nás je jakostní víno a pak přicházejí jakostní vína s přívlastkem: kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové a slámové víno. Označení vlastně říká kolik kilogramů přírodního ovocného cukru se nacházelo v hektolitru moštu. Neříká jak sladké je víno v lahvi.

Lidovky.cz: Jak se má správně ochutnávat víno? Máte nějaký postup pro laika?
Oko, nos, ústa… Pohled abychom si všimli, zda je víno bez zákalu a čisté a začali se těšit. Vůně, jako druhá kontrola, zda je vše v pořádku a nápověda toho, co můžeme očekávat a připravit chuťové buňky. A ochutnání samotné, vlastně už se jedná o takové vyvrcholení celého rituálu…

Lidovky.cz: Myslíte, že znalosti Čechů o víně se zlepšují?
Rozhodně. Mám možnost vývoj pozorovat již několik let a mám radost, že povědomí o vínech se v Česku dostává stále výše a nejen u odborné veřejnosti.

Víno

Lidovky.cz: Máte vy sám rád Česká vína? Vyhledáváte je?
Konečně má oblíbená otázka. Mám rád česká vína. I ta moravská. Jen ne z důvodu, že pochází z Česka. Mám rád ta kvalitní a nutno dodat, že počet výborných vinařů u nás neustále roste a kvalitních vín je tak stále více.

Lidovky.cz: Jak poznám jako laik dobré víno v případě, že ho kupuji v obchodě?
Laik se orientuje asi velmi těžko. Nerozhoduje cena, ani medaile nejsou vodítkem. Bez přechutnání předem je těžké něco očekávat.

Lidovky.cz: Jaké je vaše oblíbené víno? Je něco, co byste chtěl ochutnat a neměl jste ještě možnost?
Nevím jestli je to jen jedno víno. Mám rád všechna dobrá vína, ale nejvíce asi tíhnu do francouzské oblasti Burgundsko. Tam mě vína učarovala. A co bych chtěl ochutnat? V tom nepřeberném množství odrůd, oblastí, ročníků… Je toho opravdu hodně. Ale jednu legendu má naše firma Premier Wines & Spirits v portfoliu, Liger-Belair La Romanée Grand Cru, takže je zde i reálná šance, že bych ji mohl ochutnat.

Autor: